Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2007

Ο Θεός να βάλει το χέρι Του (2)

Σε όξυνση οδηγούνται, όπως δείχνουν τα πράγματα, οι ιδιαίτερα καλές σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με την Εκκλησία της Ρωσίας, μετά τα (τουλάχιστον) περίεργα "παιγνίδια" που φαίνεται ότι παίζει ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Αλέξιος.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, ο Πατριάρχης Μόσχας με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ζητά την ανέγερση ρωσικού ορθόδοξου Ιερού Ναού στην Ελλάδα.
Μεταφέροντας την φανερή ενόχληση της Συνόδου ο κ. Άνθιμος, αφού επεσήμανε ότι οι ρωσόφωνοι πιστοί μπορούν να εκτελούν τα θρησκευτικά καθήκοντά τους στις ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες, έκανε λόγο για "αντικανονικές πράξεις" καταλογίζοντας στον κ. Αλέξιο προσπάθεια εισπήδησης σε άλλη Εκκλησία, αφού ακόμη και για αυτή καθ' αυτή την ενέργεια ο Πατριάρχης Μόσχας δεν απευθύνθηκε (ως όφειλε) στην Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά στον κ. Κάρολο Παπούλια (!).
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού, η Ρωσική Εκκλησία "είχε βάλει χέρι" σε αρκετούς ελληνόφωνους ναούς, αρνούμενη να τους επιστρέψει στους νόμιμους κατόχους, θέμα για το οποίο υπάρχει ανοιχτή διαμάχη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πρόσφατο παράδειγμα είναι, όχι μόνο η άρνησή της να επιστρέψει τον ελληνικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Βουδαπέστη, που είχε ανεγερθεί το 1780 από τον εκεί ελληνισμό και κατέχει παράνομα εδώ και πάνω από 60 χρόνια, αλλά και οι απαράδεκτες προϋποθέσεις που έθεσε στον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά το ταξίδι του στην Ουγγαρία, τον φετινό Μάρτιο, προκειμένου να επισκεφθεί τον Ιερό Ναό (!!!).
Πάντως και για την αποκατάσταση της πραγματικότητας, να αναφέρουμε ότι ρωσικής αρχιτεκτονικής ορθόδοξος Ιερός Ναός υπάρχει και λειτουργεί στην Αθήνα και μάλιστα στο κεντρικότερο σημείο της. Πρόκειται για τον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας, επί της οδού Φιλελλήνων, μια ιστορική και πανέμορφη εκκλησία με λειτουργίες που διεξάγονται τόσο στην ελληνική όσο και στην ρωσική γλώσσα.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ναός της οδού Φιλελλήνων δεν ΑΝΗΚΕΙ στη ρωσική εκκλησία, απλά έχει ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΙ στη ρωσική παροικία για τις λειτουργικές τις ανάγκες. Έχει μεγάλη διαφορά

Unknown είπε...

Φίλε ανώνυμε, νομίζουμε ότι είμαστε απολύτως σαφείς στα όσα γράφουμε. Δεν αναφέραμε πουθενά στην ανάρτηση ότι ο Ι.Ν. της οδού Φιλελλήνων ανήκει στην Εκκλησία της Ρωσίας. Και αντιγράφουμε ακριβώς για να καταλάβεις που είναι η ...μεγάλη διαφορά μεταξύ της βιασύνης σου και της ανάρτησης:
"Πάντως και για την αποκατάσταση της πραγματικότητας, να αναφέρουμε ότι ρωσικής αρχιτεκτονικής ορθόδοξος Ιερός Ναός υπάρχει και λειτουργεί στην Αθήνα και μάλιστα στο κεντρικότερο σημείο της. Πρόκειται για τον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας, επί της οδού Φιλελλήνων, μια ιστορική και πανέμορφη εκκλησία με λειτουργίες που διεξάγονται τόσο στην ελληνική όσο και στην ρωσική γλώσσα.".
Είμαστε σαφείς, νομίζουμε...

Ανώνυμος είπε...

Ειστε σαφεις ομως και εκει ακομα που δεν θα το επιθυμουσατε.

Οτι δεν εχετε καμια διαθεση να ενημερωσετε ποια ειναι η ουσια των πραγματων.

Ποσοι ροσσοι υπαρχουν ηδη στην Αθηνα? Γιατι? Ποιος τους παρεχει ταυτοτητες, ασυλο, δικαιωματα?

Απο ποιον Τσαρο διωκονται ωστε να τους παραχωρει η Ελληνικη Κυβερνηση ασυλο? Γιατι να ψηφιζουν αφου ειναι αλλοδαποι? Τι δουλεια εχει ενας ροσσος αρχιτεκτονας στην Ελλαδα?

Τι δουλεια εχουν οι εβραιοχριστιανοι στην Ελλαδα? Με ποιον τροπο φορολογουνται? Γιατι δεν εχουν συστημα εμφανισης κερδων?
Γιατι ΔΕΝ ειναι ισοι με τους υπολοιπους φορολογουμενους?

Ανώνυμος είπε...

Ο καθένας μπορεί σε μια χώρα να πιστεύει ό,τι θέλει και να φτιάξει ναό για όποιον θεό θέλει, φτάνει να μην παραβαίνει τους νόμους. Οι μόνοι που τους παραβαίνουν μέχρι στιγμής είναι, βέβαια, οι παπάδες της ελλαδικής εκκλησίας.