Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Οριστικό: Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου οι εκλογές. Κύβος Ερρίφθη

Copy & Paste: http://tvxs.gr
Ο Κύβος ερρίφθη. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη σύσκεψη που είχε στο γραφείο του στη Βουλή με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη αποφάσισε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και ειδικότερα στις 20 Σεπτεμβρίου. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό εντός της ημέρας, ενδεχομένως το βράδυ, μετά τις 20:00. 
Υπηρεσιακή πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναλάβει πιθανότατα η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, ως η αρχαιότερη δικαστικός. Ο Αλέξης Τσίπρας ανάμενεται να ενημερώσει για τις αποφάσεις του τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Νωρίτερα...
Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός προήδρευσε σύσκεψης στο γραφείο του στη Βουλη, στην οποία συμμετείχαν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη. Σκοπός της σύσκεψης ήταν να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις ως προς τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν. Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, τονίστηκε πως η διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα πρέπει να είναι σύντομη.  Σημειώνεται πως ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μετέβη νωρίτερα σήμερα στο προεδρικό μέγαρο και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Νίκος Παππάς μετέφερε την άποψη του πρωθυπουργού ότι η προσφυγή στις κάλπες θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, με βάση πάντοτε τις προθεσμίες που δίνει το Σύνταγμα. Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από την Καλαμάτα στην Αθήνα, δήλωσε πριν από τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό: «Έχουμε πολιτικές εξελίξεις γι’ αυτό κι εγώ πηγαίνω στην Αθήνα για να μπούμε σε μια πιο κανονική περίοδο», δήλωσε.
Ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη δήλωσή του που θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται να μεταβεί απευθείας στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα ανακοινώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο την πρόθεσή του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και θα υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησης.  Οι εκτιμήσεις είναι ότι στην περίπτωση της άμεσης προσφυγής στις κάλπες, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην παραδώσει εντολές σχηματισμού νέας κυβέρνησης από την ίδια Βουλή, αλλά -προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες- να καλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Στόχος είναι το Συμβούλιο να διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση και να συμφωνηθεί η άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Μιλώντας στον BHMA 99,5 ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης δήλωσε ότι μετά την εμπειρία του δημοψηφίσματος, το υπουργείο Εσωτερικών είναι, υπό την έννοια της τεχνογνωσίας, έτοιμο για εκλογές. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο. «Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει τόσο μεγάλη τεχνογνωσία από τις εκλογές, που το απέδειξε με τον πιο περίτρανο τρόπο στο δημοψήφισμα, όπου μέσα σε έξι μέρες το πραγματοποίησε χωρίς καμία παρατυπία. Άρα, με την έννοια της τεχνογνωσίας, είναι έτοιμο. Με την έννοια της πρακτικής, δηλαδή των τεχνικών στοιχείων, π.χ. προμήθειες, θέλω να σας πω ότι δεν είναι έτοιμο, διότι βάσει νομοθεσίας, μπορεί να ετοιμαστεί μόνο με την προκήρυξη των εκλογών» δήλωσε. Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη στη Βουλή «άρα, αυτός ο ένας πολιτικός και συγχρόνως πρακτικός συνταγματικός λόγος, μας οδηγεί ότι πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν συντομότερα, κατά την προσωπική μου άποψη, εκλογές».
«Δεν θα είναι ίδιες (σ.σ. οι εκλογές) με αυτές του 2012, γιατί τώρα υπάρχει και συμφωνία, και υπάρχει και το πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» είπε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τη διεξαγωγή πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης. «Οι εκλογές είναι εκ των πραγμάτων αναγκαίες», δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει μετά τις εκλογές. «Nομίζω ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να αποκατασταθεί με παρεμβολή του λαϊκού παράγοντα η πολιτική σταθερότητα, μια συνεκτική κυβερνητική πλειοψηφία διότι αυτά αποτελούν προϋπόθεση για να μπει το νερό στο αυλάκι» δήλωσε στο Mega ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημ.Παπαδημούλης. «Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που κατεβάζει νομοσχέδια κεντρικής σημασίας και δεν μπορεί με τους βουλευτές της να τα υποστηρίξει συνιστά ένα πρόβλημα που θα είναι κόλλημα και θεσμικά στη λειτουργία των οργάνων της Βουλής αλλά θα είναι και κοινωνικό κώλυμα στην παραγωγική δουλειά της κυβέρνησης» είπε, επίσης, στο Mega ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: