Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Έδεσε στον Πειραιά το «Ελ.Βενιζέλος» με τους σύρους πρόσφυγες. Αναζητώντας ελπίδα στην Ευρώπη

Copy & Paste: http://news.in.gr
Έδεσε στον Πειραιά το «Ελ.Βενιζέλος» με τους σύρους πρόσφυγεςΑθήνα
Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί της Πέμπτης το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο μετέφερε σχεδόν 2.500 σύρους πρόσφυγες και το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί να καταπλεύσει στη Θεσσαλονίκη.
Το πλοίο, που φιλοξενούσε ήδη στο λιμάνι της Κω 1.308 άτομα, παρέλαβε 124 άτομα από την Κάλυμνο, 300 από τη Λέρο και 708 άτομα από τη Λέσβο.
Έξω από το πλοίο, μέλη αντιρατσιστικής οργάνωσης φώναζαν συνθήματα κατά του ιμπεριαλισμού, όπως «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξανά μοιράζουν, με το αίμα των λαών τα σύνορα χαράζουν».
Τον πληθυσμό των προσφύγων αποτελούν κυρίως οικογένειες με παιδιά και νέοι άνδρες, με ελάχιστους να ξεπερνούν τα 40 χρόνια. Στόχος των περισσοτέρων είναι να φθάσουν στα βόρεια σύνορα της χώρας και να προλάβουν να διασχίσουν τα Βαλκάνια πριν κλείσουν τα σύνορα. Τελικός προορισμός είναι τα κράτη-μέλη της ΕΕ στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πλοίο, αφού ανεφοδιαστεί με καύσιμα, πιθανότατα να αναχωρήσει εκ νέου για το λιμάνι της Μυτιλήνης, προκειμένου να παραλάβει πρόσφυγες από τη Συρία, για να υπάρξει μερική αποσυμφόρηση στο νησί.
Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι τελικός προορισμός του πλοίου ήταν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από όπου οι μετανάστες θα μεταφέρονταν με ΚΤΕΛ στην Ειδομένη, για να διασχίσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν την πορεία τους στο εξωτερικό.
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του Βήματος, τελικά αποφασίστηκε να έρθει το πλοίο στον Πειραιά, επειδή οι 150 μετανάστες πρέπει να περάσουν από το Τμήμα Αλλοδαπών για τη διακρίβωση στοιχείων.
Η αλλαγή ρότας αποφασίστηκε, κατά τις ίδιες πηγές, και για διπλωματικούς λόγους.
Ειδικότερα, αν η Ελλάδα έδειχνε ότι διοχετεύει χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και διπλωματικό επεισόδιο, ενώ κανείς δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα τι θα γινόταν με τους πρόσφυγες εάν τα Σκόπια αποφάσιζαν να κλείσουν τα σύνορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: