Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015

Πλούσιο αφιέρωμα της ΕΡΤ για την 71η Επέτειο Απελευθέρωσης της Αθήνας (σπάνιο VIDEO)

Copy & Paste: http://www.ert.gr
Πλούσιο αφιέρωμα της ΕΡΤ για την 71η Επέτειο Απελευθέρωσης της ΑθήναςΗ ΕΡΤ τιμά την 71η επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, στις 12 Οκτωβρίου 1944, με τηλεοπτικό αφιέρωμα από τις συχνότητες της ΕΡΤ1 και της ΕΡΤ2, το οποίο περιλαμβάνει ιστορικά ντοκιμαντέρ, εκπομπές και σειρές που αφορούν στη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.
Εκπομπές και ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ1
Ειδικότερα, το αφιέρωμα στην ΕΡΤ1 αρχίζει το Σάββατο 10 Οκτωβρίου στις 07:00. Καλεσμένοι της εκπομπής «ΕΡΤ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» με τη Μαρίνα Δεμερτζιάν και την Εμμανουέλα Αργείτη, είναι ο διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου στο Μουσείο Μπενάκη  Τάσος Σακελλαρόπουλος, ο διδάκτωρ Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιάσων Χανδρινός  και ο μουσικοσυνθέτης Χρήστος Λεοντής.
Στις 18:30 θα μεταδοθεί το ντοκιμαντέρ «ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ», που παρουσιάζει στιγμές από τη δράση και την προσωπικότητα της Λέλας Καραγιάννη, της θρυλικής «Μπουμπουλίνας» της Αντίστασης, μέσα από την προσωπική, τρυφερή ματιά του γιου της Γιώργου.
Στη συνέχεια, στις 19:00 προβάλλεται η εκπομπή «ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ», στην οποία ο Φρέντυ Γερμανόςείχε καλεσμένους το Μανώλη Γλέζο και τον Απόστολο Σάντα. Στο πλατό της εκπομπής, οι δύο ήρωες της Εθνικής Αντίστασης ζωντανεύουν την ιστορία τους. Περιγράφουν το κλίμα της εποχής, πότε και πού γεννήθηκε η ιδέα της πρώτης αντιστασιακής πράξης της Ευρώπης, τη σκέψη και την απόφασή τους.
Στις 20:10, θα μεταδοθεί το ντοκιμαντέρ «ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ»,  το οποίο παρουσιάζει την απαγωγή του Γερμανού διοικητή Χάινριχ Κράιπε από τις αγγλικές και ελληνικές κατασκοπικές δυνάμεις, στις 26 Απριλίου του 1944 στιςΑρχάνες της Κρήτης.
Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στις 10:00, καλεσμένος στην εκπομπή «ΕΡΤ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ», με το Χρήστο Παγώνη και το Γιάννη Σκάλκο, είναι ο ιστορικός και διδάκτορας του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου ΠανεπιστημίουΒαγγέλης Τζούκας.
Τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στις 22:00, η εκπομπή  «EΡT FOCUS» είναι αφιερωμένη στην Απελευθέρωση της Αθήνας. Καλεσμένοι του Πάνου Χαρίτου είναι ο δημοσιογράφος Χρίστος Βασιλόπουλος, καθώς και οι ιστορικοίΑντώνης Λιάκος (καθηγητής Ιστορίας-Παν/μιο Αθηνών), Σωτήρης Ριζάς (Ακαδημία Αθηνών), Πολυμέρης Βόγλης(αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας-Παν/μιο Θεσσαλίας) και Μενέλαος Χαραλαμπίδης (διδάκτορας Ιστορίας-Παν/μιο Αθηνών).
Ελληνικές σειρές εποχής, ντοκιμαντέρ και επετειακά αφιερώματα στην ΕΡΤ2
Συγκεκριμένα, το αφιέρωμα στην ΕΡΤ2 αρχίζει το Σάββατο 10 Οκτωβρίου στις 18:00, οπότε και θα προβληθούν τα δύο πρώτα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ «ΑΛΕΚΟΣ ΞΕΝΟΣ, Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ».Η σειρά είναι αφιερωμένη στην προσωπική, αγωνιστική και καλλιτεχνική διαδρομή του σημαντικού συνθέτη.
Στη συνέχεια, στις 21:00, θα προβληθεί το πρώτο επεισόδιο της δραματικής σειράς εποχής «ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ». Πρόκειται για μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Στρατή Τσίρκα, παραγωγής 1985, σε σκηνοθεσία Ροβήρου Μανθούλη, με τους Γιώργο Χωραφά, Μαρίνα Βλαντί, Θοδωρή Γκόνη, Ανατόλ Κονσταντίν, Ελεονόρα Χιρστ, Ζιλ Πισόν, Ευαγγελία Σαμιωτάκη, Χρήστο Τσάγκα κ.ά. Πρόκειται για εξαιρετική σειρά, που διαδραματίζεται στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.
Στις 22:30, η εκπομπή «ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ», έχει θέμα τα μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα της Αθήνας την περίοδο της ιταλικής εισβολής και λίγο αργότερα, κατά τη γερμανική Κατοχή. Ο Γιώργος Παπαστεφάνου μάς δίνει το ιστορικό πλαίσιο της εποχής εκείνης, ενώ εναλλάσσονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του ’40.
Τέλος, την ίδια ημέρα στις 23:30, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα από τα σημαντικότερα και πιο αντιπροσωπευτικά έργα του διακεκριμένου συνθέτη Αλέκου Ξένου: τη «Συμφωνία αρ. 1, Της Αντίστασης» (1945).
Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στις 16:45, θα προβληθεί η ιστορική σειρά ντοκιμαντέρ των Ροβήρου Μανθούλη, Παναγιώτη Καραμπίνη και Κωνσταντίνου Μωραΐτη «ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ». Η σειρά, προβάλλοντας πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και ανέκδοτα γυρίσματα, προσπαθεί να σκιαγραφήσει τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο. Στο πρώτο επεισόδιο με τίτλο  «ΑΘΗΝΑ, ΤΟ ΜΗΛΟΝ ΤΗΣ ΕΡΙΔΟΣ», οι διάφοροι εμπλεκόμενοι αναλύουν τα αίτια της έναρξης του ένοπλου αγώνα και εν συνεχεία του Εμφυλίου.
Στις 17:40, προβάλλονται το τρίτο και τέταρτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΑΛΕΚΟΣ ΞΕΝΟΣ, Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ».
Στις 20.30 θα μεταδοθεί σε απευθείας σύνδεση με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η συναυλία των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ και της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων,  που θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά το έργο τουΧρήστου Λεοντή «Φυλάττειν Θερμοπύλας». Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στις 22:30, θα μεταδοθεί το ντοκιμαντέρ «ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΥΣΤΙΚΟ», το οποίο παρουσιάζει μια φρικιαστική πτυχή του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου: την καταναγκαστική πορνεία κρατουμένων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αντικείμενο ιστορικής μελέτης σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.
Στις 23:30 ακολουθεί το ντοκιμαντέρ «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ», με αρχειακό υλικό από τηνΑκρόπολη και το Ηρώδειο κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου.
Τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στις 17:00 θα μεταδοθεί το δεύτερο επεσόδιο της ιστορικής σειράς ντοκιμαντέρ «ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ», με τίτλο «ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΝΤΑ ΟΠΛΑ ΠΑΡΑ ΠΟΔΑ», στο οποίο εξετάζεται η Συμφωνία της Βάρκιζας.
Στις 18:00 ακολουθεί η εκπομπή «ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ», με το Γιώργο Πετρίτση να συνομιλεί με τον ιστορικό ηγέτη της Αριστεράς Λεωνίδα Κύρκο.
Στις 19:00, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ», παραγωγής 1984.
Στις 20:00, θα δείτε το έκτο επεισόδιο της σειράς «ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΔΟΙΠΟΡΟΙ». Πρόκειται για τηλεοπτική μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Γεωργίου Θεοτοκά, που αναφέρεται σε μια νεανική συντροφιά με φόντο την Αθήνα της Κατοχής και του Εμφυλίου.
Στις 20:50 θα μεταδοθεί το έκτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ»με τίτλο «ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟΥ», αφιερωμένο στην οργάνωση του αντάρτικου στα ελληνικά βουνά το 1942.
Τέλος, στις 23:00, θα προβληθεί η εκπομπή «Η ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ’40 ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ».
Να σημειωθεί, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου, η ΕΡΤ2 θα συνεχίσει να προβάλλει ελληνικές σειρές εποχής, όπως «ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ», «ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΔΟΙΠΟΡΟΙ», «Η ΜΑΥΡΗ ΧΡΥΣΑΛΛΙΔΑ», «ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΑΔΗ», καθώς και ιστορικά ντοκιμαντέρ, όπως «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ», «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ», «ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ», «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ», «ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ», που αναφέρονται στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Κατοχή, την Αντίσταση και στον Εμφύλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: