Copy & Paste: http://tvxs.gr/news
«SOS» εκπέμπει το μοναδικό στη χώρα μας ακτινοθεραπευτικό τμήμα για παιδιά με καρκίνο, καθώς η υποστελέχωση θέτει σε κίνδυνο την λειτουργία του. Στο τμήμα κάνουν θεραπεία περίπου 14 παιδιά, ενώ κάθε παιδί με νεοπλασματική ασθένεια που κρίνεται ότι πρέπει να υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία θα χρειαστεί από 20 έως 40 ακτινοβολίες.
Η λειτουργία του τμήματος, που στεγάζεται στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, βρίσκεται στον «αέρα» λόγω των μειώσεων στο ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ και του παγώματος των προσλήψεων, συνθήκες που έχουν επιβληθεί εδώ και χρόνια στην Ελλάδα στο πλαίσιο των περικοπών στον δημόσιο τομέα.
Όπως γράφει η Καθημερινή η μοναδική μόνιμη γιατρός που είχε μείνει στο τμήμα υπέβαλε την παραίτησή της τον περασμένο μήνα. Έτσι, ουσιαστικά αυτήν τη στιγμή η στελέχωση του τμήματος με ακτινοθεραπευτές γίνεται από μη μόνιμους γιατρούς: έναν επικουρικό και έναν με σύμβαση μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η σύμβαση δε ενός εξ αυτών λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Επιπρόσθετα, το τμήμα λειτουργεί με ειδική άδεια από τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ, την οποία πρέπει να αναλάβει μόνιμος γιατρός ΕΣΥ του τμήματος.
Από το 2005 έως το 2008 προκηρύσσονταν και ξαναπροκηρύσσονταν διαγωνισμοί, οι οποίοι «κολλούσαν» στις προσφυγές-ενστάσεις των εταιρειών. Τέλη Δεκεμβρίου 2008 ανακοινώθηκε η απόφαση του ΟΠΑΠ να χρηματοδοτήσει την προμήθεια του εξοπλισμού. Τον Δεκέμβριο του 2009 παραδόθηκε ο εξοπλισμός, ανακαινίσθηκε ο χώρος και τον Ιανουάριο του 2011 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του κέντρου, με το ελάχιστο δυνατόν προσωπικό -από μεταφορές από άλλα τμήματα- και με την υπόσχεση ότι θα γίνονταν προσλήψεις, που δεν έγινα ποτέ.
Πηγές του υπουργείου, που μίλησαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέφεραν πως σήμερα στο τμήμα υπηρετούν 2 επικουρικοί γιατροί και επίκειται άμεσα η πρόσληψη και τρίτου επικουρικού γιατρού. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αναμένεται και η ολοκλήρωση της διαδικασίας (με δημοσίευση τη Δευτέρα στο ΦΕΚ) τοποθέτησης επιμελητή Β στον Ακτινοθεραπευτικό τμήμα του νοσοκομείου, μετά την αποχώρηση του γιατρού που υπηρετούσε μέχρι τώρα στο τμήμα.
Για το θέμα του ακτινοθεραπευτικού τμήματος για παιδιά με καρκίνο έχει δημιουργηθεί και το #Save_Ακτινοθεραπευτικο_Παιδων στο Twitter.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου