Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Ώρα αποφάσεων για τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Επιτροπή της Πέμπτης. Πως θα πορευτούν

Copy & Paste: http://tvxs.gr
Ως η ώρα των αποφάσεων για το πως θα πορευτεί από εδώ και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ ορίζεται η Πέμπτη.
Σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος την Πέμπτη αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης. Η Κεντρική Επιτροπή θα αποφανθεί πότε θα συγκληθεί το συνέδριο και εάν θα είναι έκτακτο ή διαρκές.
Όπως έγινε γνωστό, στη σημερινή συνεδρίαση η πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας επέμεινε στην πρόταση για συντεταγμένες διαδικασίες και έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβρη, ενώ κατόπιν αιτήματος της Αριστερής Πλατφόρμας για άμεση απόφαση, κατατέθηκαν προτάσεις για εσωτερικό δημοψήφισμα ή διαρκές συνέδριο τις επόμενες μέρες.
Την τελική απόφαση θα λάβει η Κεντρική Επιτροπή.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας εκατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τη Δευτέρα, ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το συντομότερο δυνατόν.  «Με την απόφαση της συνόδου κορυφής, έκλεισε ένας κύκλος εξάμηνης πολιτικής πρωτοβουλίας. Ο κύκλος αυτός πρέπει να αποτιμηθεί διεξοδικά. Να συζητηθούν ανοιχτά τα αποτελέσματα που πέτυχε η κυβέρνηση. Να συζητηθούν επίσης τα λάθη που κάναμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Η στρατηγική μας πρέπει να αποσαφηνιστεί με νηφαλιότητα και ωριμότητα, μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες που εμπλέκουν το σύνολο των κομματικών δυνάμεων», τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι «η υποχρέωση όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε την ενότητα του κόμματος».
Κοινή δήλωση από την Αριστερή Πλατφόρμα
Αμέσως μετά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, τα μέλη του οργάνου που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα Αντώνης Νταβανέλος, Στάθης Λεουτσάκος και Σόφη Παπαδόγιαννη εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία αναφέρουν:
1. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις που οδηγούν στο μνημόνιο 3, και να προχωρήσει, ενεργοποιώντας τον λαϊκό παράγοντα, στον σχεδιασμό της εναλλακτικής λύσης απέναντι στους εκβιασμούς των δανειστών.
2. Ζητήσαμε την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, η οποία με βάση το καταστατικό, τις συνεδριακές αποφάσεις, τη λαϊκή εντολή των εκλογών της 25ης Γενάρη και του δημοψηφίσματος στις 5 Ιούλη, έχει καταστατική δημοκρατική υποχρέωση να απορρίψει τη μνημονιακή συμφωνία και να καλέσει την κυβέρνηση να επιστρέψει στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
3. Ζητούμε την άμεση σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου, πριν συναφθεί οποιαδήποτε νέα μνημονιακή συμφωνία, ώστε το κόμμα να μην βρεθεί προ τετελεσμένων. Το Διαρκές Συνέδριο έχει καταστατική δημοκρατική υποχρέωση να απορρίψει τη μνημονιακή συμφωνία και να καλέσει την κυβέρνηση να τηρήσει το αντιμνημονιακό – προοδευτικό της πρόγραμμα.
4. Το γεγονός ότι ελήφθησαν κρίσιμες αποφάσεις και μάλιστα σε ριζική αντίθεση με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος ερήμην των συλλογικών του οργάνων συνιστά ακύρωση του Καταστατικού και καθιστά αυτές τις αποφάσεις έκθετες και αντικαταστατικές.
5. Η τήρηση των συλλογικών δημοκρατικών διαδικασιών στο κόμμα, η εφαρμογή των προγραμματικών μας δεσμεύσεων και η τήρηση της λαϊκής εξουσιοδότησης και εντολής που μας δόθηκε στις 25 Γενάρη και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη αποτελούν απαραβίαστες αρχές για το κόμμα, αναπόδραστη καταστατική μας υποχρέωση και θεμελιώδη βάση της ενότητάς μας. Η διεξαγωγή κορυφαίων δημοκρατικών συλλογικών διαδικασιών, όπως ενός έκτακτου Συνεδρίου δεν μπορεί να αποφασίζονται μόνο και μόνο ως απόπειρα να επικυρώσουν εκ των υστέρων απαράδεκτα μνημονιακά τετελεσμένα, τα οποία μάλιστα παραβιάζουν τη λαϊκή εντολή. Όσο , δε, αφορά την πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα σημειώνουμε ότι θα είναι τουλάχιστον παράδοξο λίγες εβδομάδες μετά το μεγάλο «ΟΧΙ» στο λαϊκό δημοψήφισμα , το κόμμα που πρωτοστάτησε στη μάχη της 5ης Ιούλη να ζητά τώρα από τα μέλη του να εγκρίνουν το ΝΑΙ στο Μνημόνιο 3. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη του δεν υπάρχει άλλος δημοκρατικός και καταστατικός δρόμος από την άμεση επιστροφή στις αντιμνημονιακές ρίζες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: