Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Εκτός ΕΣΗΕΑ για 1 χρόνο η Χρ. Λαμπίρη για ...την γνωστή διαφήμιση

 ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε.Α.
 Ακαδημίας 20, 106 71 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 36 75 440 FAX: 36 75 530
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
 Απόφαση υπ’ αριθμ. 3/2015
Περίληψη: To ΔΠΣ, έκρινε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέα, τη συν. Χριστίνα Λαμπίρη,  ύστερα από αυτεπάγγελτη δίωξη του ΠΠΣ.
Ποινή: Με ψήφους 3 έναντι 2 διατηρείταιη πρωτοβάθμια ποινή της προσωρινής διαγραφής ενός έτους από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 8 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.
=====================
Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών ΗΕΑ, συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2015, στα επί της οδού Ακαδημίας 20 γραφεία του, υπό την προεδρία της προέδρου Ελένης Τράϊου, και με την παρουσία των τακτικών μελών Παύλου Γερακάρη, Μιμής Τουφεξή, Πάνου Τσίρου, Αναστάσιου Κοντογιαννίδη, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εξετάσει την από 03.04.15 έφεση της συν. Χριστίνας Λαμπίρη κατά της υπ’ αριθμ. 4/2015 απόφασης του Πρωτοβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου.
Η έφεση ασκήθηκε εμπρόθεσμα και το Συμβούλιο προχώρησε στην αποδεικτική διαδικασία. 
Σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 11 του Καταστατικού, 1ηπαράταση δόθηκε στις 18.06.15.
Το Συμβούλιο έχει την προβλεπόμενη από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των Π.Σ. απαρτία, καθώς είναι η δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση για το σκοπό αυτό, αφού στην προηγηθείσα από 25.06.15 συνεδρίαση, δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία.
Με την προσβαλλόμενη απόφαση, το ΠΠΣ την έκρινε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέα για αντιδεοντολογική συμπεριφορά, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 5, παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.  Της επέβαλε με ψήφους 4 έναντι 1, την προσωρινή διαγραφή 1 έτους από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ, με την μειοψηφία να προτείνει την προσωρινή διαγραφή 18 μηνών.
Το ΠΠΣ, στην υπ’ αριθμ. 57/14.10.14 συνεδρίασή του, αποφάσισε ομόφωνα την άσκηση αυτεπάγγελτης πειθαρχικής δίωξης εναντίον της συν. Χριστίνας Λαμπίρη, με το εξής κατηγορητήριο:
«Το ΠΠΣ, ασκεί αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη κατά της συν. Χριστίνας Λαμπίρη, η οποία εμφανίζεται με την εικόνα της να διαφημίζει από τηλεοράσεως το πόσιμο υαλουρονικό οξύ “Hyaluron.
Ενδεικτικά, η εν λόγω διαφήμιση προβλήθηκε στον Τ/Σ “Extra” στις 13.10.13 και ώρα 10.50μμ στη διάρκεια του προγράμματος «Αποκαλυπτικό Δελτίο Ειδήσεων», αλλά και σε άλλες ώρες.
Η συμμετοχή της αυτή στην διαφημιστική καμπάνια, έρχεται σε αντίθεση προς το άρθρο 5, παρ. γ’ του  Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας, που αναφέρει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει: «Να μην επιδιώκει και μη δέχεται τη διαφημιστική χρήση του ονόματος, της φωνής και της εικόνας του, παρά μόνο για κοινωφελείς σκοπούς».
Παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 5, παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας».
Αναπτύσσοντας την έφεσή της, η εφεσιβάλλουσα συν. Χριστίνα Λαμπίρη, απέστειλε υπόμνημα, στο οποίο ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«…Ασκώ το δημοσιογραφικό λειτούργημα από το 1992, τηρώντας πάντα απαρέγκλιτα τους κώδικες δημοσιογραφικής δεοντολογίας της Ένωσης Συντακτών, όπως και εν γένει την κείμενη νομοθεσία, τους κανονισμούς, οδηγίες και συστάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, στο μέτρο που τα τελευταία χρόνια η εργασία μου συνίσταται στην επιμέλεια και παρουσίαση τηλεοπτικών εκπομπών ειδησεογραφικού περιεχομένου. Ουδέποτε έχω απασχολήσει με τη συμπεριφορά μου τα όργανα της Ένωσης Συντακτών και ποτέ δεν έχω καταδικαστεί από την ελληνική δικαιοσύνη για προσβολή δικαιωμάτων τρίτων προσώπων.Ποτέ δεν εκμεταλλεύθηκα την ιδιότητα μου ως δημοσιογράφου για την εξυπηρέτηση συμφερόντων ξένων προς το δημοσιογραφικό λειτούργημα και την απρόσκοπτη και ελεύθερη ενημέρωση της κοινής γνώμης…».
Οι μάρτυρες της εφεσιβάλλουσας, κατέθεσαν:
Ο συν. Δημήτρης Σαρρής, μεταξύ άλλων, είπε:
«…Συνεργάζομαι με την κα. Λαμπίρη από τον Σεπτέμβριο του 2014, είχα αναλάβει την αρχισυνταξία της εκπομπής από τα τέλη Οκτωβρίου του 2014. Απ’ όσα γνωρίζω, γιατί το πρώτο διάστημα, δεν ήμουν αρχισυντάκτης και δεν γνώριζα την ιστορία με τη φωτογραφία, η κα. Λαμπίρη όταν ήρθε στο κανάλι, όπως και οι υπόλοιποι παρουσιαστές, έκανε μια επαγγελματική φωτογράφηση και απ’ όσο γνωρίζω, πήραν κάποια από αυτές τις φωτογραφίες και τη χρησιμοποίησαν για το διαφημιστικό. Δεν της έδωσαν να καταλάβει ότι αυτή θα χρησιμοποιηθεί επάνω σε μπουκάλι και συσκευασία κάποιου προϊόντος, γιατί τότε θα είχε αρνηθεί εφόσον ως δημοσιογράφος γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται. Πιθανόν να κατάλαβε ότι αυτό είναι για προώθηση μέσω αφισών του σταθμού στους δρόμους.
Υποψιάζομαι ότι υπάρχει κάποια σχέση συνεργασίας μεταξύ του σταθμού και της εταιρείας του προϊόντος. Εξαρχής γνωρίζω ότι όταν είδε το προϊόν αυτό να διαφημίζεται με το πρόσωπό της, ζήτησε να αποσυρθεί και από την αγορά και να σταματήσει να διαφημίζεται με την ίδια επάνω στη συσκευασία, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν έγινε παρά μόνο τελευταία έχει σταματήσει να προβάλλεται, τουλάχιστον εγώ δεν το έχω δει. Πιστεύω ότι η ίδια σαν δείγμα καλής θέλησης, πίστευε ότι θα αποσυρθεί, κάτι που δεν έγινε.
Ερ.: Ξέρετε πως ζήτησε να αποσυρθεί μετά το προϊόν;
Απ.: Όταν είδε το προϊόν να προβάλλεται μέσω τηλεοπτικών σποτ, ζήτησε να αποσυρθεί…
Ερ.: Γνωρίζετε αν η κα. Λαμπίρη είχε οικονομικό όφελος από αυτή την ιστορία;
Απ.: Από όσο γνωρίζω, δεν είχε οικονομικό όφελος…».
Η συν. Ουρανία Δάτσου-Ματαφιά, μεταξύ άλλων, είπε:
«…Ουδέποτε βγήκε η ίδια να το διαφημίσει είτε μέσα από την εκπομπή της είτε από οποιοδήποτε άλλο μέσο. Η μόνη συμμετοχή ήταν η συναίνεσή της στο να μπει η φωτογραφία στο προϊόν.
Ερ.: Γνωρίζετε εάν η κα. Λαμπίρη εμφανίστηκε, κρατώντας το προϊόν στο χέρι και δείχνοντάς το;
Απ.: Δεν βλέπω την εκπομπή από την αρχή μέχρι το τέλος. Εν τούτοις θεωρώ βέβαιο ότι το είχε κάνει.
Ερ.: Γνωρίζετε πως έγινε ο διακανονισμός γι’ αυτή τη διαφήμιση και μεταξύ ποιών;
Απ.: Συνήθως γίνεται ως εξής, ο διαφημιζόμενος που θέλει να διαφημιστεί, πιθανά να ζήτησε τη Λαμπίρη και ο σταθμός να είπε «δε το κάνεις;».
Ερ.: Ξέρετε αν αυτό γίνεται με κάποια αμοιβή στον δημοσιογράφο;
Απ.: Σ’ αυτή την περίπτωση δεν ξέρω τι έχει γίνει.
Ερ.: Υπάρχει εκπομπή σήμερα, χωρίς διαφήμιση;
Απ.: Όχι, απλά δεν γίνεται εκπομπή χωρίς διαφήμιση, αλλά όλες οι εκπομπές πια ακόμη και οι ενημερωτικές, στηρίζουν την ύπαρξή τους, άρα και το μεροκάματο των συναδέλφων στην τοποθέτηση προϊόντων και στην έμμεση διαφήμιση. Αν αυτό πάψει να υπάρχει, νομίζω ότι θα πάψουμε να υπάρχουμε σαν κλάδος».
Κληθείσα σε απολογία, η εφεσιβάλλουσα συν. Χριστίνα Λαμπίρη, δεν εμφανίστηκε η ίδια, αλλά απέστειλε απολογητικό, πανομοιότυπο με το έγγραφο με το οποίο υποστήριξε την έφεσή της. Μεταξύ άλλων τονίζει:
«…Τον Σεπτέμβριο του 2014 μου ζητήθηκε να συναινέσω στην καταχώρηση της εικόνας μου σε συσκευασία ενός συμπληρώματος διατροφής, με βάση βιοσυνθετικό υαλουρονικό οξύ υψηλού μοριακού βάρους, το οποίο κυκλοφορεί με το διακριτικό γνώρισμα «BioHyaluren«. Πριν την παροχή της ως άνω συναίνεσης ενημερώθηκα ότι το προϊόν αυτό το οποίο παρασκευάζει η γνωστή φαρμακευτική βιομηχανία FARMELLAS
Εξαρχής κατέστησα σαφές στους εκπροσώπους της εταιρείας ότι η συναίνεση μου αφορούσε μόνο στην αποτύπωση της εικόνας μου στη συσκευασία και τους εξήγησα με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν επιθυμώ και δεν θα συμμετάσχω σε τηλεοπτική διαφήμιση του ως άνω προϊόντος. Αυτό ήταν ξεκάθαρο. Και πράγματι ουδέποτε συμμετείχα ούτε συμμετέχω (μέσω φυσικής παρουσίας) σε τηλεοπτική διαφήμιση του συμπληρώματος διατροφής «BioHyaluren«…
…Δεν συμμετείχα σε τηλεοπτικές διαφημίσεις, αλλά η συσκευασία του προϊόντος (στην οποία πράγματι είχε αποτυπωθεί η εικόνα μου) προβλήθηκε δια τηλεοράσεως…
…Σε κάθε περίπτωση, η παροχή της συναίνεσης μου έγινε με τηναπολύτως εύλογη πεποίθηση ότι δεν υφίσταται παραβίαση των αρχών δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Για το λόγο αυτό άλλωστε επέμεινα ότι δεν θέλω να συμμετάσχω σε τηλεοπτική διαφήμιση και περιόρισα τη χρήση της εικόνας μου στη συσκευασία του προϊόντος. Δεν συνδέθηκα και ούτε προτίθεμαι να συνδεθώ με καμία άλλη διαφημιστική ενέργεια προώθησης του συγκεκριμένου ή οποιουδήποτε άλλου προϊόντος…».
Το ΔΠΣ, αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις, την απολογία της εφεσιβάλλουσας και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως υιοθετώντας το σκεπτικό του ΠΠΣ:
Η εγκαλούμενη συν. Χριστίνα Λαμπίρη, διέθεσε την εικόνα της για διαφημιστικούς σκοπούς, κατά παράβαση της διάταξης του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας. Η εικόνα της προβάλλεται σε διαφημιστικό σποτ σε διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς, π.χ Τ/Σ «Extra» στις 13.10.13, ώρα 10.50μμ, καθώς και στη συσκευασία πώλησης του προαναφερόμενου προϊόντος.
Κατόπιν αυτών, τo ΔΠΣ, έκρινε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέα, τη συν. Χριστίνα Λαμπίρη,  για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 5, παρ. γ’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.
Με ψήφους 3 έναντι 2 διατηρείται η ποινή της προσωρινής διαγραφής ενός έτους από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 8 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.
Η απόφαση καθαρογράφηκε την Πέμπτη, 16.07.15.
Η πρόεδρος                                                              Η γραμματέας

Ελένη Τράϊου                                                     Μαρία Χριστοφοράτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: