Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στη βρετανική βάση της Κύπρου απειλούν να αυτοκτονήσουν διεκδικώντας την ελευθερία τους (video)

Copy & Paste: http://www.politis-news.com
Επεισόδια και σκηνές χάους σημειώνονται στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας αφού πρόσφυγες οι οποίοι φιλοξενούνται στον χώρο διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησης τους. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian πρόσφυγες απειλούν ότι θα θέσουν τέρμα στη ζωή τους εάν δεν αφεθούν ελεύθεροι ενώ άλλοι έβαλαν φωτιά στις σκηνές όπου διαμένουν.
Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι πιέσεις προς τους αξιωματούχους του βρετανικού υπουργείου Άμυνας για να βρεθεί μια λύση στο καθεστώς των Σύρων και Παλαιστινίων προσφύγων που έχουν μεταφερθεί προσωρινά σε βρετανική βάση στην Κύπρο.
Ο Guardian απέσπασε ηχητικά και βιντεοσκοπημένα ντοκουμέντα από τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στη βρετανική βάση, όπου οι πρόσφυγες εκλιπαρούν να αφεθούν ελεύθεροι και κάποιοι απειλούν να αυτοκτονήσουν μπροστά στα μάτια των Βρετανών στρατιωτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Πολίτης 107,6 για το θέμα πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης αλλά και αξιωματικοί της ΚΥΠ.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην σύσκεψη ειπώθηκε ότι οι Βρετανικές Βάσεις έχουν πληροφορίες για την ύπαρξη εγκληματικών στοιχείων αλλά ατόμων συνδεδεμένων με το Ισλαμικό κράτος ανάμεσα στους πρόσφυγες. Ο αριθμός των ύποπτων ατόμων δεν ξεπερνά τους 10.
Στην Κύπρο έφτασαν πριν από περίπου ένα μήνα 114 πρόσφυγες, ανάμεσά τους 28 παιδιά. «Είμαι 12 ετών.  Καθόμαστε στις σκηνές, κρυώνουμε και δεν μας αφήνουν να βγούμε έξω από τις σκηνές. Σας παρακαλώ βοηθήστε μας», λέει ένα από τα προσφυγόπουλα. Το Σάββατο κάποιοι από τους πρόσφυγες επιχείρησαν να βάλουν φωτιά στις σκηνές. Οι περισσότεροι είναι πρόσφυγες από τη Συρία και κάποιοι λιγότεροι είναι Παλαιστίνιοι και Λιβανέζοι.
Την περασμένη Τετάρτη οι πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που εμπίπτει στην κυριότητα των Βρετανικών Βάσεων στη Δεκέλεια. «Η βρετανική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψει ν’ ανοίξει νέα δίοδος μεταναστών προς τη Βρετανία και θα συνεχίσει να εργάζεται στενά με τις κυπριακές αρχές», αναφέρει ανακοίνωση των βρετανικών αρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: