Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Το σχέδιο - τελεσίγραφο του Σόιμπλε: Ή Grexit ή υποθηκεύετε περιουσία. Το κείμενο

Copy & Paste: http://tvxs.gr
Στη δημοσιότητα έδωσε ο ανταποκριτής του Spiegel, Mathieu von Rohr, το σχέδιο Σόιμπλε που κυκλοφόρησε «στους διαδρόμους» του σημερινού Eurogroup για την Ελλάδα και προβλέπει είτε πενταετή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, είτε τριετές πακέτο έναντι ενεχύρου κρατικής περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ. Η ύπαρξη του κειμένου ήταν μια πληροφορία που κυκλοφόρησε από νωρίς το μεσημέρι και συνοδεύτηκε από πλούσιο παρασκήνιο. Από ελληνικής πλευράς διαψεύστηκε ότι το κείμενο τέθηκε στο Eurogroup, ενώ αρχικά από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ δεν έγινε κανένα σχόλιο. Το βράδυ, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι το κείμενο ήταν σε γνώση και συνεννόηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Όλα αυτά ενώ νωρίτερα ο αντιπρόεδρος του SPD - του κόμματος του Γκάμπριελ - υποστήριξε ότι το κείμενο δεν αποτελεί θέση της γερμανικής κυβέρνησης και επιτέθηκε με σφοδρότητα στον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.  
Τι αναφέρει το σχέδιο Σόιμπλε 
Το έγγραφο φέρει τον τίτλο «Σχόλια για τις νέες ελληνικές προτάσεις». Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «αυτές οι προτάσεις υστερούν σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις» σε τομείς όπως η αγορά εργασίας, ο δημόσιος τομέας, οι ιδιωτικοποιήσεις και το τραπεζικό σύστημα. «Αυτές οι προτάσεις δεν μπορούν να χτίσουν της βάση για ένα εντελώς νέο, τριετές πρόγραμμα μέσω του ESM, όπως ζητάει η Ελλάδα. Χρειαζόμαστε μια καλύτερη, μια βιώσιμη λύση, κρατώντας στο πρόγραμμα το ΔΝΤ» προστίθεται στο κείμενο. 
«Τώρα υπάρχουν δυο δρόμοι» αναφέρει το σχετικό έγγραφο.  Ο πρώτος είναι «οι ελληνικές αρχές να βελτιώσουν τις προτάσεις τους γρήγορα και σημαντικά με πλήρη στήριξη από το κοινοβούλιό τους. Οι βελτιώσεις πρέπει να ξαναχτίσουν την εμπιστοσύνη, να βεβαιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους στο μέλλον και την επιτυχή εκτέλεση του προγράμματος ώστε να βεβαιώσει την επιστροφή στις αγορές μετά την ολοκλήρωσή του».  
Οι βελτιώσεις σύμφωνα με το έγγραφο περιλαμβάνουν «μεταφορά πολύτιμων ελληνικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δις ευρώ σε ένα fund του εξωτερικού όπως για παράδειγμα στο Institution for Growth στο Λουξεμβούργο, ώστε να ιδιωτικοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν για την μείωση του χρέους».
Διαβάστε επίσης:
Στη δε περίπτωση που «η βιωσιμότητα του χρέους και η αξιόπιστη προοπτική υλοποίησης του προγράμματος δεν μπορεί να διασφαλιστεί» θα έπρεπε να προταθεί στην Ελλάδα να προχωρήσει σε «ένα διάλειμμα» από την ευρωζώνη με πιθανή αναδιάρθρωση χρέους, αν χρειαστεί για τα πέντε επόμενα χρόνια τουλάχιστον. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να  επιτραπεί μια επαρκής αναδιάρθρωση χρέους που δεν θα ήταν συνδεδεμένη με την ιδιότητα μέλους νομισματικής ένωσης. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα πάντα με το κείμενο, η Ελλάδα θα πρέπει να στηριχτεί με ανθρωπιστική βοήθεια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: