Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Εξαιρούν βουλευτές από τις περικοπές συντάξεων. ΑΠΟΦΑΣΗ-ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΙ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΚΛΕΓΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ 2012

Copy & Paste: http://www.zougla.gr
Εξαιρούν βουλευτές από τις περικοπές συντάξεωνΣωρεία αντιδράσεων και αποδοκιμασιών έχει προκαλέσει η είδηση ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εξαιρεί «προνομιούχους» βουλευτές και αιρετούς από τις περικοπές, την ώρα που οι «μη προνομιούχοι» καλούνται να κουβαλήσουν το νέο φορτίο των δυσβάστακτων μέτρων.
Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε πως το νέο καθεστώς «δεν είναι ευνοϊκό και κανείς δεν εξαιρείται, παρά μόνο οι βουλευτές που έχουν εκλεγεί πριν από το 2012»
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 5 του ασφαλιστικού νομοσχεδίου αναφέρεται ρητά πως από τις νέες ρυθμίσεις εξαιρούνται οι βουλευτές που είχαν εκλεγεί έως το 2012 και δικαιούνται να πάρουν σύνταξη. Το ίδιο ισχύει και για δημάρχους, όπως και για περιφερειάρχες.
Και ενώ οι προαναφερθέντες φαίνεται πως γλυτώνουν από τις μειώσεις-σοκ του ασφαλιστικού, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει μειώσεις σε συντάξεις άνω των 1.170 ευρώ καθαρά, περικοπές σε εφάπαξ και μερίσματα, αυξήσεις εισφορών τόσο για τους ήδη συνταξιούχους όσο και για τους ασφαλισμένους, μειώσεις νέων συντάξεων έως 15% - 30%, αλλά και μόνιμους μηχανισμούς μείωσης των παροχών.
Την εξαίρεση επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε πρωινές του δηλώσεις στον ΑΝΤ1.
Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως το νέο καθεστώς «δεν είναι ευνοϊκό και κανείς δεν εξαιρείται, παρά μόνο οι βουλευτές που έχουν εκλεγεί πριν από το 2012». 
«Οι συντάξεις των βουλευτών, των θυμάτων τρομοκρατικών οργανώσεων και οι τιμητικές των καλλιτεχνών είναι συντάξεις κατ' απονομήν, δεν είναι συντάξεις ανταποδοτικές με εισφορές τις οποίες ρυθμίζει το νομοσχέδιο» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας.
Αναφερόμενος στη συνταξιοδοτική δαπάνη είπε πως «είναι μικρότερη για το μέλλον κατά 1% του ΑΕΠ» και συμπλήρωσε: «Αποφασίσαμε να μοιράσουμε τη μικρότερη πίτα με δικαιότερο τρόπο», διευκρινίζοντας ότι αυτό σημαίνει πως θα προστατευθούν οι αδύναμοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά και αυτοί που έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης. 
«Θα τα πάρουμε από αυτούς που φοράνε μαντηλάκι και γραβάτα, σαν εμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας, ο κ. Κατρούγκαλος αιτιολόγησε την εξαίρεση-πρόκληση λέγοντας πως το επίμαχο σχέδιο νόμου «δεν ρυθμίζει τις συντάξεις για τις οποίες δεν έχουν καταβληθεί εισφορές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: