Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Χαλέπι: Χάος μετά τη σφαγή στο νοσοκομείο των MSF. Ετοιμάζει στρατιωτική επιχείρηση ο Άσαντ

Copy & Paste: http://news.in.gr
Χαλέπι: Χάος μετά τη σφαγή στο νοσοκομείο των MSFΔαμασκός, Συρία
Δραματική τροπή λαμβάνει ο πόλεμος στο Χαλέπι της Συρίας με την εκεχειρία να θρυμματίζεται εν μέσω ανάφλεξης της βίας και βομβαρδισμών. Ξεπερνούν τους 60 οι νεκροί σε λιγότερο από 24 ώρες -τουλάχιστον 27 είναι τα θύματα στο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) που βομβαρδίστηκε, ανάμεσά τους παιδιά και ένας από τους τελευταίους παιδιάτρους της πόλης.
19 φωτογραφίες
Το νοσοκομείο Αλ Κούντς που βρίσκεται σε περιοχή ελεγχόμενη από τους αντικαθεστωτικούς και υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τελευταίες αναφορές ανεβάζουν τον απολογισμό σε 27 νεκρούς, παιδιά ανάμεσά τους. Νεκροί είναι επίσης τουλάχιστον τρεις γιατροί, μεταξύ αυτών ένας εκ των τελευταίων παιδιάτρων της πόλης...
Το νοσοκομείο είχε τμήμα επειγόντων, μονάδα εντατικής και χειρουργικές αίθουσες. Πλέον δεν υπάρχει τίποτα...
Ήταν το κέντρο αναφοράς για παιδιατρικά περιστατικά με οκτώ γιατρούς και 28 νοσηλευτές αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλοντας με οργή και αποτροπιασμό τον βομβαρδισμό -έναν ακόμα βομβαρδισμού νοσοκομείου στα πέντε χρόνια που μετρά το μαρτύριο των Σύρων αμάχων. 
Οι MSF τονίζουν πως το νοσοκομείο ήταν γνωστό στην περιοχή και χτυπήθηκε από ευθεία βολή.
Οργανώσεις που παρακολουθούν τις εξελίξεις στο συριακό εμφύλιο αναφέρουν πως το πλήγμα προήλθε από τις καθεστωτικές δυνάμεις. Ο στρατός από πλευράς του αρνείται ότι η πολεμική αεροπορία έπληξε το ξενοδοχείο Αλ Κούντς.
Τουλάχιστον άλλοι 20 άνθρωποι πέθαναν σε αεροπορικές επιδρομές σε ελεγχόμενες από τους αντάρτες κατοικημένες περιοχές του Χαλεπίου. Ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνονται τρία παιδιά και ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς υπάρχουν πολλοί τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Την ίδια στιγμή τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι εκτοξεύτηκαν τουλάχιστον 1.000 βλήματα όλμου και ρουκέτες σε περιοχές που βρίσκονται υπό κυβερνητικό έλεγχο σκοτώνοντας τουλάχιστον 14 αμάχους. Τον ίδιο απολογισμό έδωσε το Παρατηρητήριο, αναφέροντας πως μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται άλλα δύο παιδιά.
Την τελευταία εβδομάδα έχουν σκοτωθεί περίπου 200 άμαχοι στη Συρία, οι περισσότεροι εντός και γύρω από το Χαλέπι. Συγκρούσεις μαίνονται και στην Χομς, ενώ υπήρξαν επίσης επιδρομές στη Δαμασκό, καθώς και μία ανατίναξη παγιδευμένου οχήματος -και τα δύο περιστατικά σπάνια για την συριακή πρωτεύουσα.
Με τις συνομιλίες στη Γενεύη σε πλήρες αδιέξοδο, οι Σύροι τρέμουν μπροστά στην κλιμάκωση της βίας, φοβούμενοι ότι το Χαλέπι θα γίνει πιθανώς το επίκεντρο της επόμενης φάσης του εμφυλίου πολέμου.
Διοικητές των ανταρτών αναφέρουν ότι κυβερνητικές δυνάμεις κινητοποιούν στρατιώτες, πυρομαχικά και εξοπλισμό σε προετοιμασία στρατιωτικής επιχείρησης στο Χαλέπι.
Οι προετοιμασίες δεν είναι μυστικό: Μία από τις κύριες φιλοκυβερνητικές συριακές εφημερίδες αναφέρει την Πέμπτη ότι ο στρατός θα εξαπολύσει προσεχώς μεγάλη επίθεση για να ανακαταλάβει το Χαλέπι και την ομώνυμη επαρχία.
«Είναι καιρός να αρχίσει η μάχη για την πλήρη απελευθέρωση του Χαλεπίου» αναφέρεται στο κύριο άρθρο της εφημερίδας al-Watan. «Δεν είναι μυστικό ότι ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του έχουν προετοιμάσει αυτή την αποφασιστική μάχη για την εκκαθάριση του Χαλεπίου από τους τρομοκράτες. Θα αρχίσει σύντομα και θα τελειώσει γρήγορα» λέει η εφημερίδα.
Το Χαλέπι, πρώην εμπορικό σταυροδρόμι της Συρίας, είναι διαιρεμένο από τον Ιούλιο του 2012 ανάμεσα στις δυτικές συνοικίες που ελέγχονται από την κυβέρνηση και τις ανατολικές που βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών.
Καθεστωτικές πηγές αναφέρουν πως «ο στρατός προετοιμάζει ευρεία επιχείρηση μέσα στις επόμενες ημέρες για να απωθήσει τους αντάρτες από τα περίχωρα της πόλης και να δημιουργήσει 'μία ζώνη ασφαλείας' γύρω από την πόλη περικυκλώνοντάς την πλήρως».
Υπό το φως των γεγονότων η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού εκπέμπει σήμα κινδύνου προειδοποιώντας ότι η κλιμακούμενη βία ωθεί τους κατοίκους της πόλης στο χείλος ανθρωπιστικής καταστροφής τους κατοίκους της πόλης που ζουν κάτω από βομβαρδισμούς.
Η Επιτροπή αναφέρει ότι οι σφοδρές μάχες που μαίνονται στο Χαλέπι ανάμεσα στην αντιπολίτευση και κυβερνητικές δυνάμεις έχουν επιδεινώσει την ανθρωπιστική κατάσταση δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της πόλης.
Ταυτόχρονα ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η κατάσταση στο Χαλέπι είναι «καταστροφική» μετά τις φονικές αεροπορικές επιδρομές και η αλυσίδα χορήγησης βοήθειας, χάρη στην οποία παραδίδονται εφόδια σε εκατομμύρια Σύρους, υπάρχει κίνδυνος να σπάσει.
«Δεν μπορώ να εκφράσω πόσο πολλά διακυβεύονται μέσα στις επόμενες ώρες και ημέρες» δήλωσε ο Γιαν Έγκελαντ, επικεφαλής της ανθρωπιστικής task force, στους δημοσιογράφους μετά την εβδομαδιαία συνάντηση μεγάλων και περιφερειακών δυνάμεων στη Διεθνή Ομάδα Υποστήριξης της Συρίας (ISSG).
«Τα μέλη της ISSG ενημερώθηκαν ζωντανά σήμερα για την καταστροφική επιδείνωση των τελευταίων 24-48 ωρών στο Χαλέπι, καθώς επίσης και σε τμήματα της περιοχής της Χομς. [...]  Ουδείς αμφιβάλλει για τη σοβαρότητα της κατάστασης» δήλωσε και ζήτησε να υπάρξει πρόσβαση εντός Μαΐου σε 35 πολιορκούμενες και δυσπρόσιτες περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: