Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Καταργείται το αγγελιόσημο – Στον αέρα η ασφάλιση των εργαζομένων στα ΜΜΕ

Copy & Paste: http://zoornalistas.blogspot.gr-πηγή: etapmme 
Ρητή αναφορά στη κατάργηση του αγγελιοσήμου έχει το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, μαζί με την σχετική αιτιολογική έκθεση.
Με την παρ. 9 του άρθρου 38 «Εισφορές Μισθωτών και Εργοδοτών» στο Κεφάλαιο Δ’ «Ενιαίοι Κανόνες Εισφορών – Πόροι – Ανακεφαλαιοποίηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης» (σελ. 70 στο συνημμένο αρχείο PDF) «από την έναρξη ισχύος του παρόντος η εισφορά που προβλέπεται στο άρθρο 3 παρ. δ΄, στο άρθρο 4 παρ. γ΄ του ν.δ. 465/1941 (Α΄301), στο άρθρο 36 παρ. 2 του ν.δ 158/1946 (Α΄318), στο άρθρο 3 παρ. Γ΄ του ν. 1872/1951 (Α΄202), στο άρθρο 4 παρ. 3 περ. β του ν. 4041/1960 (Α36), στο άρθρο 4 του ν. δ. 4547/1966(Α΄192), στα άρθρα 11, 14 και 15 του α.ν. 248/1967 (Α΄243), στα άρθρα 2, 3 και 8 του ν.1344/1973 (Α΄36), στο άρθρο 6 παρ. 5 του ν. 1866/1989 (Α΄222), στους ν. 248/1967, 1989/1991 καθώς και στην Φ. 146/1/10978/1969 καταργείται
»Οι ασφαλισμένοι μισθωτοί οι οποίοι υπάγονταν σύμφωνα με τις γενικές, ειδικές ή καταστατικές.. 
διατάξεις εκάστου Τομέα, όπως ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου στην ασφάλιση του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, καταβάλλουν ασφαλιστική εισφορά κατά τα προβλεπόμενα στην παρ. 1 του παρόντος, εφαρμοζομένων και στην περίπτωση αυτή της παρ. 4 του παρόντος
Από την έναρξη ισχύος του, με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ, οι λογαριασμοί και ταμεία κύριας ασφάλισης (για παροχή σύνταξης) εντάσσονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο οποίος αποτελείται από ένα κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών.
Ειδικότερα, από το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ εντάσσονται:
α. Κλάδος κύριας ασφάλισης
αα. Τομέας σύνταξης Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης
αβ. Τομέας ασφάλισης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης
αγ. Τομέας ασφάλισης Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου
αδ. Τομέας ασφάλισης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου
αε. Τομέας ασφάλισης Φωτοειδησεογράφων και Εικονοληπτών Επικαίρων Τηλεόρασης
αστ. Τομέας σύνταξης Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείου Αθηνών
αζ. Τομέας σύνταξης Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείου Θεσσαλονίκης
αη. Τομέας ασφάλισης Τεχνικών Τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης
αθ. Τομέας Ασφάλισης Τεχνικών Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης (ΤΑΤΕ-ΡΤ)

β. Κλάδος ανεργίας και δώρου
βα. Λογαριασμός Ανεργίας Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης
βγ. Λογαριασμός Ανεργίας Τεχνικών Τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης
βδ. Λογαριασμός Δώρου Εορτών Εφημεριδοπωλών

γ. Κλάδος Υγείας
γα. Τομέας Υγείας Ιδιοκτητών, Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου
γβ. Τομέας Υγείας Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών
γδ. Τομέας Υγείας Τεχνικών Τύπου Αθηνών
γε. Λογαριασμός Παροχών σε Χρήμα Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.

Τα επικουρικά και η πρόνοια (για παροχή εφάπαξ) εντάσσονται στο ΕΤΕΑ το οποίο μετονομάζεται σε «Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών» (ΕΤΕΑΕΠ). Ειδικότερα, στο ΕΤΕΑΕΠ εντάσσεται ο κλάδος πρόνοιας του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε. (Ε.Τ.Α.Π.- Μ.Μ.Ε.) με τους Τομείς του:
γα. Τομέα Πρόνοιας Ιδιοκτητών, Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου
γβ. Τομέα Πρόνοιας Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών
γγ. Τομέα Πρόνοιας Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Θεσσαλονίκης.

Όργανα διοίκησης του Ε.Φ.Κ.Α. είναι: α) ο Διοικητής (με δύο υποδιοικητές) και β) το 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο (στο οποίο μετέχουν δύο εκπρόσωποι των ασφαλισμένων που προτείνονται από τις Συμβουλευτικές Επιτροπές, εκπρόσωπος των συνταξιούχων, εκπρόσωπος της ΕΣΑμεΑ, εκπρόσωπος υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, εκπρόσωπος του υπ. Εργασίας, ειδικός επιστήμονας, εκπρόσωπος υπ. Οικονομικών)
Στον ΕΦΚΑ συστήνεται και λειτουργεί, μεταξύ άλλων (μισθωτών ιδιωτικού τομέα, δημοσίου τομέα, στρατιωτικών, Ναυτικών, Επιστημόνων, Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αγροτών), Συμβουλευτική Επιτροπή Δημοσιογράφων και εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (άρθρο 61.1.ε) στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι από τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις.

Οι Συμβουλευτικές Επιτροπές επικουρούν το Δ.Σ. του Ε.Φ.Κ.Α. στο έργο του, και έχουν ενδεικτικά τις εξής αρμοδιότητες:
α. Τη συνδρομή προς το Δ.Σ. για τον καθορισμό της δράσης και τη χάραξη των γενικών κατευθύνσεων λειτουργίας του Ε.Φ.Κ.Α.
β. Την εισήγηση και η υποβολή προτάσεων στο Δ.Σ. για όλα τα θέματα που αφορούν στη διαχείριση της περιουσίας του Ε.Φ.Κ.Α. και για κάθε θέμα που αφορά τα έσοδα και τις παροχές του Φορέα.
γ. Την επεξεργασία και η εισήγηση προτάσεων προς το Δ.Σ. για την τροποποίηση των διατάξεων του Οργανισμού του Ε.Φ.Κ.Α.
δ. Την ανάδειξη εκπροσώπων των ασφαλισμένων στο Δ.Σ του Ε.Φ.Κ.Α.
Στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., χωρίς δικαίωμα ψήφου και ανάλογα με το θέμα που εισάγεται προς συζήτηση, παρίσταται ο Πρόεδρος της αντίστοιχης Συμβουλευτικής Επιτροπής, στην οποία εκπροσωπείται ο οικείος κοινωνικός χώρος.
Στο 9μελές Δ.Σ. του ΕΤΕΑΕΠ μετέχουν συνολικά δύο εκπρόσωποι των ασφαλισμένων που προτείνονται από την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, την ΠΝΟ, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), τον ΠΙΣ, το ΤΕΕ και τη συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
Με την παράγραφο 12 του άρθρου 39 (Εισφορές αυτοπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών), «από 1.1.2017 ο ΕΦΚΑ συνεισπράττει με τις ασφαλιστικές εισφορές και την προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 44 παρ. 2 του ν. 3986/2011 εισφορά, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 50 του ν. 4144/2013, υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολούμενων – Κλάδος ασφαλισμένων ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ – ΜΜΕ καθώς και υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολούμενων – Κλάδος ασφαλισμένων ΕΤΑΑ, την οποία και αποδίδει στον ΟΑΕΔ. Επί εμμίσθων ασφαλισμένων που εκ της ιδιότητάς τους ασκούν και ελευθέριο επάγγελμα οι ως άνω εισφορές επιβάλλονται μόνον επί των μηνιαίων αποδοχών τους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: