Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

ΜΜΕ: Ώρα για απεργία διαρκείας

Copy & Paste: http://ergatiki.gr
Στέλιος Μιχαηλίδης                                                    26/07/2017, No 1284
Συνεχίζεται ο αναβρασμός στον κλάδο των εργαζόμενων στα ΜΜΕ σχετικά με το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ, του ταμείου επικουρικής ασφάλισης και περίθαλψης. Η εικόνα είναι διπλή. Από τη μια ο κόσμος της βάσης, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που διεκδικούν να δώσουν εδώ και τώρα την απεργιακή μάχη για να διασώσουν τον ασφαλιστικό φορέα τους χωρίς πρόσθετες περικοπές παροχών και συντάξεων και να αναγκάσουν εργοδότες και κυβέρνηση να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Κι από την άλλη η συνδικαλιστική ηγεσία, προσκείμενη σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση που κωλυσιεργεί παίζοντας το παιχνίδι της εργοδοσίας. 
Η συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ την περασμένη Τρίτη 18/7, ήταν χαρακτηριστική. Σχεδόν 900 άτομα γέμισαν την αίθουσα του Ρόγιαλ Ολύμπικ και παρότι το προεδρείο έκρινε ότι δεν υπήρχε απαρτία (!), πραγματοποιήθηκε μια θυελλώδης συνεδρίαση που υποχρέωσε έναν – έναν τους εκπροσώπους των παρατάξεων να δηλώσουν πίστη στην απόφαση της προηγούμενης συνέλευσης για απεργία διαρκείας. Ωστόσο, η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ, κι ενώ εξέπνεε η δεκαπενθήμερη προθεσμία που είχε δώσει αρχικά, μετέθεσε εκ νέου την απεργιακή μάχη μετά την τριμερή συνάντηση, εφόσον σε αυτή δεν δινόταν λύση. Μια τριμερής που συνεχώς αναβαλλόταν, μεταθέτοντας μαζί της και την έναρξη της απεργίας.
Τελικά η τριμερής πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 24/7, στο υπουργείο Εργασίας. Δεκάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή, για συγκέντρωση έξω από το υπουργείο. Στην τριμερή δεν δόθηκε λύση. Από τη μια πλευρά η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ κατέθεσε μια πρόταση διαμορφωμένη από την παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη της δεξιάς, αλλά που συναντάει αντιδράσεις από τη μεριά του κόσμου. Μια πρόταση συμβιβαστική, κατατεθειμένη στο διαδίκτυο κι όχι στις συλλογικές διαδικασίες του κλάδου, που δεν δίνει λύση στο ζήτημα της εργοδοτικής εισφοράς που θα αντικαταστήσει το καταργημένο Αγγελιόσημο και θα καθιστά το ταμείο βιώσιμο οικονομικά.
Επί της ουσίας διευκολύνει τους εργοδότες να πληρώσουν χαμηλότατες εισφορές και όχι μονο.
Από την άλλη ο εκπρόσωπος των εργοδοτών, ο Κυριακόπουλος του Star, με τις προτάσεις του ουσιαστικά επιχειρεί να αλλώσει το ταμείο, καθώς διεκδικεί σε αυτό την εκπροσώπηση των αφεντικών στο ΔΣ και περικοπές σε συντάξεις και παροχές αν οι αναλογιστικές μελέτες συμπεραίνουν ότι το ταμείο δεν ειναι βιώσιμο. Κι αφού κατέθεσε τις προτάσεις γύρισε στο τηλεοπτικό σταθμό για να απολύσει 18 τεχνικούς.
Στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ που ακολούθησε την ίδια μέρα, παρότι αρχικά είχε καλεστεί προκειμένου να συγκροτηθεί απεργιακή επιτροπή, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ ανέβαλε ξανά την προκήρυξη της απεργίας μετά τη νέα τριμερή συνάντηση την Τετάρτη 26/7. 
Η ΠΟΕΣΥ, η πανελλήνια Ομοσπονδία των δημοσιογράφων, που συνεδρίαζε την ίδια ώρα αποφάσισε “να ζητήσει από τις Ενώσεις - μέλη της Ομοσπονδίας να κηρύξουν πανελλαδική απεργία διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ, εφόσον τις αμέσως επόμενες μέρες δεν συμφωνηθεί λύση”. 
“Χρειάζεται η ηγεσία της ΕΣΗΕΑ να σταματήσει να αρνείται την εφαρμογή της απόφασης του κλάδου, όπως αυτή εκφράστηκε στη Γ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ και μιλάει για άμεση κήρυξη απεργίας διαρκείας. Είναι παράνομο να μην την εφαρμόζει. Αντί να συνδέσει σε έναν μεγάλο απεργιακό αγώνα το ζήτημα του ΕΔΟΕΑΠ με τα μεγάλα προβλήματα των εργαζόμενων, τις απολύσεις, την απληρωσιά, τα ζητήματα των συναδέλφων στον Πήγασο, τον ΔΟΛ, το Μέγκα, το Star κλπ, αυτή τη στιγμή δίνει σωσίβιο στους εργοδότες και την κυβέρνηση” μας είπε η Πόπη Χριστοδουλίδου, εκλεγμένη στο Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ με την Πρωτοβουλία για την Ανατροπή. 
“Θεατρική παράσταση”
Η Πόπη Χριστοδουλίδου, ήταν παρούσα στην τριμερή συνάντηση την οποία χαρακτήρισε ως “μια καλοστημένη θεατρική παράσταση”. 
Σε δήλωσή της στην Εργατική Αλληλεγγύη περιγράφει: “Στη διαπραγμάτευση η υπουργός η κα Αχτσιόγλου δεν είπε ούτε μία λέξη. Από τη μεριά της ΕΣΗΕΑ υπήρχε η πρόταση του κου Καπάκου, του γραμματέα της ΕΣΗΕΑ κι από τη μεριά των εργοδοτών η πρόταση του Κυριακόπουλου. Ο υφυπουργός ο κος Πετρόπουλος το μόνο που έβαζε ήταν η πίεση για συμφωνία μεταξύ εργοδοτών κι εργαζομένων εντός δύο ημερών. Από τη στιγμή που υπάρχουν οι δύο προτάσεις, έλεγε, βάλτε τες κάτω, συμψηφίστε τες και υπογράψτε εντός 48 ωρών. 
Τόσο οι προτάσεις της ηγεσίας της ΕΣΗΕΑ όσο και των εργοδοτών είναι προβληματικές. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πακέτο που έχει φτιαχτεί από την κυβέρνηση διευκολύνοντας τους εργοδοτες. Και σε αυτό συμφωνούν τόσο η συνδικαλιστική παράταξη της δεξιάς στον κλάδο, οι Ενωμένοι Δημοσιογράφοι, όσο και η Συσπείρωση, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που από κοινού έχουν το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ. 
Οι προτάσεις της εργοδοσίας είναι κι επικίνδυνες. Βάζει τον όρο να βρίσκεται εκπρόσωπος των εργοδοτών στο Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ. Δεν γίνεται αυτό. Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι ταμείο αυτοδιαχειριζόμενο, έχει ιδρυθεί από τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων και ανήκει σε αυτούς. Για να βάλουν εκπρόσωπο των εργοδοτών θα πρέπει να καταργήσουν την εκλογή της διοίκησής τους από τους εργαζόμενους - μέλη του και να τη διορίζουν. Ουσιαστικά να καταργήσουν τον ΕΔΟΕΑΠ και να φτιάξουν ένα επαγγελματικό ταμείο. Αυτό σημαίνει ότι οι απλήρωτοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας, θα βρεθούν στο δρόμο. Θα έχουν ιατροφαρμακευτικές παροχές μόνο αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να δίνουν εισφορές και μάλιστα παροχές ανάλογα με το μέγεθος των εισφορών. Όσο πιο πολλά λεφτά έχεις τόσες παροχές θα λαμβάνεις. Σαν μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία. 
Αυτό φαίνεται κι από το άλλο κομμάτι της εργοδοτικής πρότασης που λέει ότι οι παροχές του ΕΔΟΕΑΠ θα διαμορφώνονται σύμφωνα με τα πορίσματα ετήσιων αναλογιστικών μελετών. Δηλαδή οι συντάξεις και οι ιατροφαρμακευτικές παροχές ενδέχεται να περικόπτονται ετησίως. Αν υπογράψουν τελικά τις προτάσεις της εργοδοσίας θα βρουν μπροστά τους έναν ολόκληρο κλάδο”. 

• Σε νέες μαζικές απολύσεις προχωράει η διοίκηση του τηλεοπτικού σταθμού Star. Το απόγευμα της Δευτέρας 24/7, απέλυσε 18 εργαζόμενους, τεχνικούς, από τους 21 που εργάζονται στα εξωτερικά συνεργεία. Οι συνάδελφοί τους απάντησαν με στάση εργασίας μέχρι το βράδυ.
• Συνεχίζουν την απεργία οι εργαζόμενοι του Πήγασου πλησιάζοντας τους δύο μήνες απεργιακής δράσης. Αυτή τη βδομάδα οι απεργοί βρίσκονται ίσως στην πιο κρίσιμη φάση της μάχης, καθώς οι τίτλοι των εφημερίδων και οι συμμετοχές του Πήγασου σε επιχειρήσεις βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Οι απεργοί καλούν συγκέντρωση την Τετάρτη 26/7, στις 4μμ, στα δικαστήρια της Λουκάρεως όπου θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία του πλειστηριασμού.
• Στάσεις εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία διανομής Τύπου το διήμερο 24 και 25 Ιούλη. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και τις δύο μέρες στο τυπογραφείο της Ίριδας. Αφορμή για την απεργιακή κινητοποίηση ήταν η απόλυση δύο εργαζομένων, οδηγών στα πρακτορεία Άργος και Ευρώπη. “Η δικαιολογία; Ότι περισσεύουν. Η πραγματικότητα; Τα δύο πρακτορεία θέλουν να επιβάλουν την αντίληψη ότι κανείς δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι απέναντι στις απαιτήσεις τους” καταγγέλει η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: