Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Οι θέσεις του ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ για την υπεράσπιση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων και του ΕΔΟΕΑΠ

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟY EΔΟΕΑΠ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η τελευταία Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ και το αποτέλεσμά της δεν μπορεί να ανοίξει το δρόμο κάλυψης των υποχρεώσεών του σε επικούρηση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των συνταξιούχων και των εργαζομένων του κλάδου και μισθούς των εργαζομένων του ΕΔΟΕΑΠ. Αλλωστε, ο προσανατολισμός που έδωσε στις Ενώσεις αποτελεί αδιέξοδο στην ανάγκη διεκδίκησης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου στον τομέα που καλύπτει ο ΕΔΟΕΑΠ, αφού αποφάσισε τη διεκδίκηση νέου πόρου μετά την κατάργηση του αγγελιόσημου από την κυβέρνηση. Υπάρχει τώρα πείρα από την πορεία στραγγαλισμού του τομέα επικούρησης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και λειτουργίας του Ταμείου, μετά τη μείωση ως και την εξαφάνιση του αγγελιόσημου.
Επιβεβαιώνει με δραματικό τρόπο το αδιέξοδο όπου οδήγησαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις και η εργοδοσία την Κοινωνική Ασφάλιση στον κλάδο μας με επιστέγασμα τον αντιασφαλιστικό νόμο - λαιμητόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία, σε αγαστή συνεργασία με το κεφάλαιο, την ΕΕ, την εργοδοσία και τους υπόλοιπους επίδοξους πολιτικούς εκφραστές των παραπάνω τσακίζει την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους.
Η εργοδοτική διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ ζήτησε και πήρε δάνειο 10.000.000 ευρώ από τον ΕΦΚΑ, με αυτό προσπαθεί να μπαλώσει άμεσες ανάγκες, αλλά φορτώνει με νέα χρέη τον ΕΔΟΕΑΠ. Την ίδια ώρα, έχει αφήσει στο απυρόβλητο κράτος και εργοδοσία που στέλνουν στον τάφο το Ταμείο.
Ελέω κυβέρνησης και αντιασφαλιστικού νόμου, το κράτος δεν δίνει εισφορές, ενώ ήδη έχει «κλέψει» το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών μέσω του «κουρέματος». Οι επιχειρηματίες - ιδιοκτήτες των Μέσων Ενημέρωσης «νόμιμα» δεν πληρώνουν εργοδοτικές εισφορές, ενώ συνήθως χρωστούν και τις εισφορές - το 3% που παρακρατούν επί των κουτσουρεμένων μισθών των εργαζομένων.
Οι πλειοψηφίες των Διοικήσεων των Ενώσεων, όπως και της ΠΟΕΣΥ, έχουν συμβάλει ουσιαστικά σε αυτά όλο το προηγούμενο διάστημα. Λειτουργούν σαν συνέταιροι κυβέρνησης - εργοδοσίας, οξύνοντας το πρόβλημα, αφού δεν διεκδικούν να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές το κράτος και η εργοδοσία, δεν διεκδικούν πίσω τα «κλεμμένα» από το «κούρεμα» των αποθεματικών. Οι εισφορές εργοδοτών και κράτους που δεν δίνονται «νόμιμα», είναι δικά μας λεφτά, από τους μισθούς μας και τη φοροληστεία μας.
Αυτές τις ηγεσίες, που έβαλαν πλάτη για να πέσει ταφόπλακα στην Ασφάλιση, καλεί η συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ να διεκδικήσουν πόρο για το Ταμείο. Αν είναι δυνατόν!
Η σημαντικότερη διαχρονική ευθύνη τους, βρίσκεται στο ότι εξακολούθησαν και ενώ γύρω «καιγόταν ο κόσμος» να καλλιεργούν αυταπάτες είτε περί «εξαίρεσης του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ» από τη γενική αντιασφαλιστική λαίλαπα, που χάθηκε, είτε περί «αυτοτέλειας του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ μέσα στον ΕΦΚΑ» που επίσης χάθηκε, ενώ κάτω από το βάρος και της τεράστιας ανασφάλειας, χιλιάδων συναδέλφων, διολίσθαιναν στο «να σώσουμε τον ΕΔΟΕΑΠ».
Εχουν ευθύνη, επίσης, αφού απέρριπταν τις προτάσεις των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για αγωνιστική συσπείρωση και δράση ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας και διεκδίκηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ είχε έγκαιρα επισημάνει ότι το αγγελιόσημο, ακόμα κι αν εξασφαλιζόταν, ήταν ιδιαίτερα ευάλωτο ως πόρος και δε θα έσωζε τον ΕΔΟΕΑΠ από την κατάρρευση.
Η κυβέρνηση έχει προτείνει να τα βρουν οι «κοινωνικοί εταίροι» για τον ΕΔΟΕΑΠ για να νομοθετήσει, χωρίς κρατική χρηματοδότηση και εγγύηση, απογυμνώνοντας έτσι την όποια ασφάλιση από τον κοινωνικό της χαρακτήρα. Η εργοδοσία ρίχνει το μπαλάκι στην κυβέρνηση που δεν δίνει λύση.
Η πορεία για τους εργαζόμενους είναι καταστροφική.
Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,
Το βασικό ερώτημα που δεν απαντήθηκε από τις εργοδοτικές - κυβερνητικές δυνάμεις στη Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ της 4ης του Ιούλη 2017 παραμένει.
Θέλουμε τον ΕΔΟΕΑΠ, αλλά με ποιο περιεχόμενο, ποιες παροχές για τους ασφαλισμένους;
ΕΔΟΕΑΠ «που θα μοιράζει ολοένα και λιγότερα ψίχουλα» ή ΕΔΟΕΑΠ που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες όλων των εργαζομένων στον κλάδο;
Απαντάμε: Ούτε ένα βήμα πίσω από τα κεκτημένα!
Απαιτούμε κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα σε επικούρηση, ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, πρόνοια, όλα όσα παρέχει, τουλάχιστον αντίστοιχα με τα σημερινά. Που θα διευρύνονται διαρκώς, καθώς αυτό θα επιβάλλουν οι κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, αυτό θα απαιτείται για την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των οικογενειών τους.
Η έως τώρα τακτική της κυβέρνησης συγχρονίζεται στην Οδηγία της ΕΕ για την καθιέρωση του συστήματος των «τριών πυλώνων», δηλαδή:
  • Εναν υποχρεωτικό πρώτο πυλώνα Ασφάλισης - ΕΦΚΑ - που θα δίνει ελάχιστες συντάξεις και παροχές Υγείας.
  • Εναν δεύτερο πυλώνα επαγγελματικής ασφάλισης που θα λειτουργεί με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα («ατομικές μερίδες») και ανταποδοτικά. Παροχές με βάση τις εργατικές και μόνο εισφορές.
  • Με τρίτο πυλώνα την ιδιωτική ασφάλιση, όπως υπάρχει και σήμερα, πάλι δηλαδή να πληρώνουν οι εργαζόμενοι.
Το κράτος που φοροληστεύει τους εργαζόμενους και η εργοδοσία που τους εκμεταλλεύεται απαλλάσσονται έστω από το να επιστρέφουν σε ασφαλιστικές εισφορές μέρος της κλοπής που κάνουν στους εργαζόμενους.
Στην ουσία, η πολιτική της κυβέρνησης ανταποκρίνεται στην απαίτηση του κεφαλαίου - όπως προκύπτει και από τα πρόσφατα Δελτία του ΣΕΒ - για το τσάκισμα του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», ώστε να «βελτιωθούν» τα περιθώρια ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας για λογαριασμό τους, με ταυτόχρονο άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο στον τομέα της Υγείας και Ασφάλισης.
Οι μέχρι σήμερα κούφιες υποσχέσεις εμφανίζουν μια θολή, δήθεν διάθεση μέρους των εκπροσώπων της εργοδοσίας να εκχωρήσουν ποσοστό επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ για τη χρηματοδότηση των λειτουργιών του ΕΔΟΕΑΠ. Αυτό ίσως το εμφανίσουν εργοδοσία και κυβέρνηση ως πόρο. Ακόμη και έτσι να είναι, δεν καλύπτονται ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης και το επίπεδο των παροχών που πρέπει να καλύπτουν πλήρως τις σύγχρονες ανάγκες, δεν δίνεται οριστική λύση, μάλλον είναι άλλη μια θνησιγενής προοπτική. Αυτό, άλλωστε, προκύπτει και από την πείρα μας με το αγγελιόσημο.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Είναι ώρα για τους εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους να πάρουμε την ευθύνη στα δικά μας χέρια.
Τώρα είναι η ώρα για αγωνιστική ετοιμότητα και οργάνωση του αγώνα μας, με συγκεκριμένο πλαίσιο πάλης και αιτήματα.
α. Αποκλείουμε οποιαδήποτε σκέψη για μετατροπή του ΕΔΟΕΑΠ σε Επαγγελματικό Ταμείο, με κεφαλαιοποιητικό σύστημα και άνισες παροχές Υγείας - Πρόνοιας - Περίθαλψης.
β. Δεν αποδεχόμαστε να τεθούν εκτός ΕΔΟΕΑΠ οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι.
γ. Στις παροχές των Ταμείων πρέπει να συμμετάσχουν όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι μέλη των Ενώσεων, ανεξάρτητα από γεωγραφική προέλευση, από ειδικότητα, από σχέσεις εργασίας και οποιαδήποτε άλλη διάκριση.
δ. Καμιά συζήτηση για αύξηση των εισφορών των εργαζομένων.
ε. Διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που να αποκαθιστά τις απώλειες των προηγούμενων ετών, έχοντας ως βάση την τελευταία υπογεγραμμένη Κλαδική ΣΣΕ του 2009. Απαιτούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη δικαιώματα, κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής ή ανασφάλιστης εργασίας, διεκδικούμε ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών μας.
στ. Απαιτούμε επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία, με πλήρη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών των ανέργων.
ζ. Να εγγραφούν εδώ και τώρα όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου στις Ενώσεις και στα Ταμεία.
Η δική μας προοπτική είναι: Ενα ενιαίο, υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και παροχές για όλους, αντίστοιχες των λαϊκών αναγκών.
Λύση υπάρχει: Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία και να δοθούν πίσω τα «κλεμμένα» από το «κούρεμα». Αυτή είναι η μόνη οριστική λύση στο πρόβλημα της Ασφάλισης. Και του ΕΔΟΕΑΠ.
Αμεσα οργανώνουμε την πάλη με το παραπάνω πλαίσιο και αιχμή την Ασφάλιση, τον ΕΔΟΕΑΠ. Καμιά αναμονή, καμιά ανάθεση για «λύσεις» στους συνδικαλιστές της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Τώρα πρέπει να οργανωθεί η πάλη «από τα κάτω», με Συνελεύσεις σε κάθε τόπο δουλειάς και με αγωνιστικές αποφάσεις για διεκδικητική δράση. Μόνο έτσι θα αποκρούσουμε αποτελεσματικά τα εκβιαστικά διλήμματα!
Οι Συνελεύσεις των εργαζομένων να εκλέξουν Επιτροπές Αγώνα που μαζί με τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους να οργανώσουν τον αγώνα σε κάθε χώρο από τα ζητήματα ενημέρωσης, έως την οργάνωση, περιφρούρηση, των κινητοποιήσεων.
Να αποφασίσουμε πολύμορφες μαζικές κινητοποιήσεις, (συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, απεργίες), με δυνατότητα κλιμάκωσης, ενάντια σε κυβέρνηση και εργοδοσία ενάντια στην αντεργατική πολιτική στο σύνολό της.
Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ καλεί σε αγώνα σήμερα σε αυτήν την κατεύθυνση. Μόνο σε τέτοια ρότα το κίνημα μπορεί να εμποδίσει παραπέρα τσάκισμα δικαιωμάτων, να διατηρήσει όσες κατακτήσεις και δικαιώματα έχουν απομείνει, να αποσπάσει νέα, συμβάλλοντας στον αγώνα για εφαρμογή πολιτικής που να ικανοποιεί όλες τις σύγχρονες ανάγκες μας, ανοίγοντας την ίδια στιγμή το δρόμο σε μια πραγματική και οριστική διέξοδο υπέρ του λαού.



ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: