Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

15 Οκτωβρίου: καθοριστική ημερομηνία για τον ΔΟΛ

Copy & Paste: http://zoornalistas.blogspot.gr
Από το ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην ΕΠΗΕΑ-ΠΟΕΠΤΥΜ λάβαμε και δημοσιεύουμε επισημάνσεις- παρατηρήσεις για τις τελευταίες εξελίξεις στον ΔΟΛ:
"Άφαντος ο Πρόεδρος της ΕΠΗΕΑ (Μ. Γκανάς), από την Γεν. Συνέλευση των εργαζομένων στον ΔΟΛ, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21/09/2016 στη Μιχαλακοπούλου.
Αφού προηγουμένως απέτυχε η προσπάθεια του να πραγματοποιήσει διασπαστική συνέλευση μόνο  του διοικητικού προσωπικού στα Γραφεία της ΕΠΗΕΑ. 
Όλο το προηγούμενο διάστημα οι χατζηαβάτηδες της εργοδοσίας υπερτόνιζαν την τότε «δέσμευση» του Σταύρου Ψυχάρη, για εξόφληση των δεδουλευμένων, αρχής  γενομένης από τον.. Μάρτιο 2016 και βολευτήκαν άπαντες σε φιλικούς διακανονισμούς μη δεσμευτικούς για την εργοδοσία μέσω του Υπουργείου Εργασίας.
Ο Ψυχάρης  απαξίωσε τους συνδικαλιστές του Κλάδου κατά  τη διάρκεια της Γεν. Συνέλευσης, αρνούμενος  να έρθει σε απευθείας επαφή μαζί τους,  και με επιστολή του, που κοινοποίησε στους εργαζόμενους ο Α. Καρακούσης, τοποθετήθηκε για τα τεκταινόμενα στο ΔΟΛ. 
Σύμφωνα με την επιστολή και τις διευκρινήσεις του εκπροσώπου του Α. Καρακούση:
α) Οι εργαζόμενοι  καλούνται από τη διοίκηση να συνεχίσουν να παρέχουν «απρόσκοπτα και ανελλιπώς», τις υπηρεσίες τους, μέχρι τις 15 Οκτώβρη 2016 χωρίς να αμείβονται.
β) Δεν δόθηκε καμία ουσιαστική απάντηση για το πότε θα καταβληθούν τα οφειλόμενα δεδουλευμένα και θα επέλθει η κανονικότητα της μισθοδοσίας, αλλά και της καταβολής των παρακρατηθέντων από τους εργαζόμενους ασφαλιστικών τους εισφορών στα οικεία ταμεία, συμπεριλαμβανομένης και της εργοδοτικής εισφοράς σε αυτόν.
γ) Η διοίκηση του Ομίλου (Στ. Ψυχάρης)…. αναζητά όπως αναφέρει  η τελευταία επιστολή του , «το νέο επενδυτή» που εάν βρεθεί και στο πλαίσιο της οικονομικής επιχειρηματικής συμφωνίας, θα προβλέπεται και η καταβολή ενδεχόμενα τμηματικά των οφειλομένων στους εργαζόμενους.
Σε αυτήν την περίπτωση θα ξεκινήσει  νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του Ομίλου με ομαδικές απολύσεις και νέες δραστικές μειώσεις στις θεωρητικά (μη καταβαλλόμενες) αποδοχές των εργαζομένων.
δ) Εάν δεν βρεθεί εντός περίπου 3 εβδομάδων «ο νέος επενδυτής», ο Στ. Ψυχάρης  θα θέσει  σε εφαρμογή επεξεργασμένες από καιρό διαδικασίες, προστασίας από πιστωτές είτε με αναστολή λειτουργίας, υπαγωγής στο πτωχευτικό κώδικα –άρθρο 99  κ.λ.π.
Σε αυτή την εξέλιξη ο Στ. Ψυχάρης ανέφερε –εμμέσως στην επιστολή του ότι θα προσπαθήσει να καταβάλλει τις αποζημιώσεις των εργαζομένων (Αν το καράβι πέσει σε ξέρες, στα αμπάρια του θα υπάρχουν όσα χρειάζονται για να τελειώσει μια συνεργασία).
Κατά πόσο και σε πιο βαθμό είναι φερέγγυες αυτές οι διαβεβαιώσεις κρίνονται ποικιλοτρόπως, καθόσον πλέον πολλοί εργαζόμενοι στον Όμιλο θεωρούν ότι οι εργοδοτικές μεθοδεύσεις συνίσταται στο να τους αποκοιμίσουν χωρίς να ξανάπληρωθούν ποτέ πια κανονικά.
 
Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ των εργαζομένων στον Όμιλο (21/09/2016) αποφάσισε:
Να προσφύγει στο πιο ήπιο από τα μέτρα, στην ομαδική κατάθεση Ασφαλιστικών μέτρων, για επιδίκαση των καθυστερούμενων αποδοχών τους, με ορατό τον κίνδυνο να τους προλάβουν οι δρομολογούμενες από τον Στ. Ψυχάρη εξελίξεις.
Με τα Ασφαλιστικά μέτρα συνήθως,σύμφωνα και με την Νομολογία, δεν επιδικάζεται  ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό αλλά μέρος αυτού.
Στη συνέχεια, ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να ασκήσει αγωγή για οριστική διευθέτηση του ζητήματος, μέσα σε ένα μήνα από την έκδοση της απόφασης επί των ασφαλιστικών   μέτρων.
Κατά πως λέει ο λαός μας: Ζήσε Μάη να φας τριφύλλι…!!
Πάντως θα πρέπει στην κατάθεση των Ασφαλιστικών μέτρων ως μέσο πίεσης, να υποβληθεί από την Νομική Υπηρεσία των Ενώσεων ταυτόχρονα το αίτημα για προσημείωση περιουσιακών στοιχείων –εγγυοδοσία του εργοδότη ακόμα και συντηρητική κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.
Είναι σαφές ότι εάν ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων  προσφύγει στα δικαστήρια για τόσο εξόφθαλμο νόμιμο δικαίωμα (μη καταβολή δεδουλευμένων) και στη συνέχεια για παράδειγμα απολυθεί, έχει πάρα πολλές πιθανότητες, να επιτύχει –εάν το θελήσει ο εργαζόμενος – την ακύρωση της απόλυσης του από τα δικαστήρια , η οποία θα κριθεί παράνομη ως καταχρηστική- εκδικητική από μέρους του εργοδότη.
 
ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Με άμεση καταβολή στους εργαζόμενους επιδόματος ανεργίας το διάστημα της επίσχεσης.
 Η επίσχεση  εργασίας  στην παρούσα χρονική συγκυρία, που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί  τώρα η διοίκηση του ΔΟΛ, αποτελεί ένα από τα πιο δραστικά ένδικα μέσα και όπλο  των εργαζομένων που επισπεύδει τις εξελίξεις όσον αφορά την καταβολή των οφειλόμενων αποδοχών.
Στην περίπτωση αυτή,  οι εργαζόμενοι  μπορούν: Νόμιμα και χωρίς συνέπειες να αρνηθούν να εκτελέσουν την εργασία τους μέχρις ότου εξασφαλίσουν την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.
Για αυτό τα συνδικαλιστικά φερέφωνα της εργοδοσίας την ξορκίζουν βάζοντας πλάτη στον εργοδότη.
Το δικαίωμα της επίσχεσης ασκείται με δήλωση του εργαζόμενου προς τον εργοδότη, ότι παύει  να παρέχει τις υπηρεσίες του, μέχρι εκείνος να εξοφλήσει τις καθυστερούμενες αποδοχές του.
Άμεσα ο εργοδότης περιέρχεται σε υπερημερία  όσο δεν καταβάλλει τις οφειλόμενες αποδοχές και υποχρεούται να πληρώσει στον εργαζόμενο ολόκληρο μισθό πλέον έκτακτων αποδοχών σαν να εργάζονταν κανονικά.
Το έγγραφο της επίσχεσης μπορεί να υποβληθεί και ομαδικά, με κοινοποίηση από δικαστικό επιμελητή στον εργοδότη και στα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ-ΙΚΑ-ΟΑΕΔ) ώστε: οι μισθωτοί να λαμβάνουν κατά το χρόνο της επίσχεσης επίδομα, ίσο με το επίδομα ανεργίας.
Τέλος η νέα Γεν. Συνέλευση ορίστηκε για τις 5 Οκτωβρίου 2016 στη Μιχαλακοπούλου.
Η παθητικότητα και η ανοχή τους βολεύει.
Το συγκεκριμένο σενάριο το έχουνε βιώσει οι συνάδελφοι μας σε πλείστα μαγαζιά ενημέρωσης και έχουν υποστεί καθ’ ολοκληρία τις συνέπειες από τον άθλιο διαμεσολαβητικό ρόλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού που σε τέτοιες στιγμές πάντα έδινε μάχη οπισθοφυλακής υπέρ των εργοδοτών.
Ο εφιάλτης που υπονομεύει εκ των έσω τις διεκδικήσεις και τον αγώνα των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι στο ΔΟΛ δεν διακηρύσσουν ότι: είμαστε εδώ και δουλεύουμε αμισθί για το μεγάλο αφεντικό.
Το να μας αποκαλεί το αφεντικό με θράσος συνεργάτες του στην επιστολή του μάλλον αναφέρεται στους ΓΚΑΝΑΔΕΣ και στους υποτακτικούς του.
Η Αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.
Το δίκαιο είναι με το μέρος μας.
Συνεχίζουμε με όσους αμφισβητούν τους επικυρίαρχους καταπιεστές – εκμεταλλευτές της ζωής μας.
Για το ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην ΕΠΗΕΑ
 Τα μέλη Δ.Σ. της ΕΠΗΕΑ               Παναγιώτης Σκουτέρης
                                                         Μιλτιάδης Ζήκος
Τα μέλη Δ.Σ. της ΠΟΕΠΤΥΜ          Ηλίας Αργυρόπουλος
                                                         Ιωάννα Σακελλαρίου  "

Δεν υπάρχουν σχόλια: