Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΣΗΕΑ: Η είδηση πίσω από την πολιτική δημοπρασία…

02.09.2016 22:24
Επιτέλους, η κοινωνία ανέπνευσε! Χθες τα ξημερώματα δόθηκαν τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Το δημόσιο ταμείο, πλέον έχει λαμβάνειν –σε βάθος τριετίας– 246 εκατ. ευρώ και οι Βρυξέλλες έχουν να πουν έναν καλό λόγο για την Αθήνα!
Η νομιμοποίηση της πολιτικής δημοπρασίας με τρεις ολονυκτίες από τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών συμφερόντων αφήνει χωρίς δουλειά τους εργαζόμενους. Η είδηση, λοιπόν, είναι η άλλη όψη της δημοπρασίας: Το πραγματικό σημείο συνάντησης κυβέρνησης και εργοδοτών, είναι η βαθειά υπόκλιση στο κέρδος. Και δεν χωράει διάψευση.
Τουλάχιστον με 1.800 απολύσεις εργαζομένων (δημοσιογράφων, διοικητικών, τεχνικών) ξημερώνει η επόμενη μέρα και πάνω από 3.000 απασχολούμενοι σε περιφερειακές δραστηριότητες (παραγωγές, μερική απασχόληση, υπηρεσίες υποστήριξης κ.λπ.) μένουν και αυτοί στο δρόμο.
Με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, από τους πρώτους μήνες του 2016, οι μισθωτοί στα βασικά κανάλια της χώρας ήταν 2.639. Από αυτούς:
  • ALPHA 537
  • ANTENNA 509
  • STAR 387
  • EPSILON 240
  • ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV 61
  • ART TV 89
  • MEGA 540
Δηλαδή, στα κανάλια που δεν πήραν άδεια και αν δεν μεσολαβήσει άλλη ρύθμιση πάνω από 1.700 εργαζόμενοι θα μείνουν στον δρόμο μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των ανέργων στα ΜΜΕ.
Αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο κερδοφόρα μπορούν να είναι ακόμη και αυτά τα κανάλια που αδειοδοτήθηκαν.
Στην έκθεση του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, πάνω στην οποία στηρίχτηκε η κυβέρνηση για να αποφασίσει ότι μόνο τέσσερα κανάλια είναι βιώσιμα, υπολογίζεται ότι η διαφημιστική δαπάνη στην ελληνική αγορά είναι 180 έως 200 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Η προσδοκώμενη, έτσι, διαφήμιση για τα επόμενα δέκα χρόνια (όσο διαρκούν δηλαδή, οι άδειες) δεν ξεπερνάει τα δύο δις.
Τα ποσά που έδωσαν, όσοι πήραν την άδεια, αντιστοιχούν στην προσδοκία εσόδων τους για ένα χρόνο.
Πόσα περισσότερα μπορούν να ελπίζουν ότι θα κερδίσουν, ή πόσο ελπίζουν ότι θα αυξηθεί η διαφήμιση σε μια οικονομική συγκυρία στην οποία δεν διαφαίνεται ανάπτυξη, αντίθετα διαφαίνεται παράταση της υφεσιακής κατάστασης;
Και ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα;
Μήπως πάλι οι εργαζόμενοι με νέες μειώσεις, νέες καθυστερήσεις σε πληρωμές, νέες απολύσεις, που οδηγούν σε βαθύτερη ύφεση;
Το συμπέρασμα είναι ότι η πολιτική αυτή δημοπρασία ρίχνει πολύ χαμηλά τις μετοχές της κυβέρνησης, αφού η ανάπτυξη που προεξοφλεί και στηρίζει τελικά πάει περίπατο.
Ζητάμε από την κυβέρνηση:
  1. Να υπάρξει θεσμική παρέμβαση ώστε να μην κλείσουν τα κανάλια και να εγγυηθεί όλες τις θέσεις εργασίας.
  2. Να επιβάλλει με νομοθετική ρύθμιση την εφαρμογή ΣΣΕ ως όρο για την αδειοδότηση στα κανάλια και να υποχρεώσει στην τήρηση κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
  3. Να διασφαλίσει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την απρόσκοπτη πληροφόρηση των πολιτών.
Στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αποφασίστηκε από το Προεδρείο να προταθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Διασωματειακού έναρξη κινητοποιήσεων με 24ωρη απεργία σε όλους τηλεοπτικούς σταθμούς (δημόσιους και ιδιωτικούς) ως πρώτη αντίδραση απέναντι στην κυβερνητική πρακτική και τις δυσμενείς επιπτώσεις από τις αποφάσεις της και ως κίνηση αλληλεγγύης προς τους συναδέλφους, που βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας.
Η απόφαση αυτή εν συνεχεία επιβεβαιώθηκε από εφτά μέλη του Δ.Σ. επειδή κατά τη συνεδρίαση δύο μέλη του Δ.Σ. (Μ. Αντωνιάδου, Χ. Μαζανίτης) αποχώρησαν, προφανώς για να μην υπάρξει απόφαση.
Οι αποφάσεις του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θα τεθούν στο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ που συνεδριάζει τη Δευτέρα το πρωί, καθώς και στην προγραμματισμένη τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας για το Ασφαλιστικό, που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να αγνοήσει τις εξελίξεις. 
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: