Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΙΤΑ: Επιταγές χωρίς αντίκρισμα για τους ανέργους

08.09.2016 19:51
ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
 Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2016
 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Πρόγραμμα με «ανοιχτές επιταγές» δίνει τώρα η κυβέρνηση στους εργοδότες, μήπως και απορροφήσουν τους πρώτους 1.000 ανέργους, που φέρνει η δεύτερη φάση της πολιτικής δημοπρασίας για τις άδειες. Σε καμία περίπτωση, όμως, δε λύνει όσα προκαλούν οι κυβερνητικές αποφάσεις σε βάρος των εργαζομένων.
Την σκυτάλη για την… «τακτοποίηση» της κοινωνίας των ανέργων παίρνει τώρα από τον Νίκο Παππά ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ, παλιοί και νέοι καναλάρχες επιδίδονται σε διεργασίες για τα επόμενα στάδια.
Στη σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, που πραγματοποιήθηκε, μόνο ύστερα από κοινή επιστολή της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΙΤΑ, στην οποία συμμετείχε και η ΠΟΕΣΥ, ο Υπουργός Επικρατείας, παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη και του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου:
  • Ξεκαθάρισε ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε άδειες περιφερειακών σταθμών, αφού προηγουμένως καταρτισθεί χάρτης συχνοτήτων και γίνει προσπάθεια για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.
  • Ανακοίνωσε ότι σε διαφορετική περίπτωση επιφυλάσσεται να προχωρήσει με ανάλογη νομοθετική διαδικασία, όπως και για τις τέσσερις άδειες.
  • Οι άδειες για θεματικά κανάλια, είπε, μετατίθενται στο απώτερο μέλλον.
  • Προεξόφλησε ότι θα τηρηθούν, όπως ανέφερε, τα νόμιμα και με την πάροδο του τριμήνου οι σταθμοί, που δεν έχουν άδεια δεν θα εκπέμπουν από την Digea.
Ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε στη συνάντηση, ένα 24μηνο πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας με λεφτά του επιδόματος ανεργίας των απολυμένων συναδέλφων, μέσω όμως των εργοδοτών, για να γίνουν το 2017 προσλήψεις απολυμένων.
Οι τρεις Ενώσεις επεσήμαναν ότι το πρόγραμμα δεν αποτελεί εγγύηση για τις θέσεις εργασίας.
Αντίθετα, η εξαγγελία του προεξοφλεί το κλείσιμο των καναλιών και τη δημιουργία ανέργων ευκαιρίας για τους εργοδότες, που θα ελέγχουν πλέον τον χώρο.
Η έναρξη του προγράμματος την 1/1/2017 και αφού οι συνάδελφοι θα έχουν βρεθεί στο δρόμο, δεν εξασφαλίζει ότι οι ιδιοκτήτες θα απορροφήσουν ανέργους, αφού ήδη θα έχουν ολοκληρώσει τις προσλήψεις τους.
Η φιλόδοξη ξαφνικά σύνδεση του μισθού των ανέργων με την ΣΣΕ του 2009 έχει νόημα μόνο αν και οι μισθοί των υπολοίπων εργαζομένων θα έχουν ως κατώφλι την ίδια σύμβαση, κάτι που δεν μπορεί ή δεν θέλει να εγγυηθεί η κυβέρνηση.
Δε δίνονται επίσης, παρά τις επισημάνσεις των Σωματείων,  εγγυήσεις για δεδουλευμένα, για αποζημιώσεις, που θα προκύψουν και για τις οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία. Δεν προβλέπεται, επίσης, η παραμικρή πρόνοια για την ανεργία που προκαλείται σε περιφερειακές δραστηριότητες καναλιών, που οδηγούνται σε κλείσιμο και που απασχολούν επίσης, με πλήρη ή μερική απασχόληση εκατοντάδες εργαζόμενους.
Με όλα αυτά τα ανοιχτά ζητήματα ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, πέφτει έξω και σε αυτή την περίπτωση προεξοφλώντας ότι μπορεί να συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία.
ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: