Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

«Μακεδονία»: Με το πιστόλι στον κρόταφο οι επί 9 μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι

Copy & Paste: http://www.asyntaxtostypos.org
ΤΕΤΑΡΤΗ 15/9/2016
Τα αφεντικά κάθε είδους γνωρίζουν πολύ καλά ότι χρησιμοποιούν την κατάσταση κοινωνικής ασφυξίας που έχουν οι ίδιοι δημιουργήσει με τις επιλογές τους, τις εντολές της τρόϊκας και των εκάστοτε κυβερνώντων,εκβιαστικά εναντίον των εργαζομένων, οι οποίοι εδώ και μία 5ετία υφίστανται την τρομοκρατία της μνημονιακής λαίλαπας.
Έτσι κινούνται και στην εφημερίδα της θεσσαλονίκης «Μακεδονία», της οποίας όμως οι διοικούντες (ιδιοκτήτης Ι. Ρήγας δια της εκπροσώπου του Β. Σουλοπούλου) κατάφεραν και πήραν κρατική χρηματοδότηση 10 εκατ. ευρώ (από την κυβέρνηση Σαμναρά-Βενιζέλου), δάνειο από την Πειραιώς 1.5 εκατ, ενώ η επιχείρηση εντάχθηκε στις ρυθμίσεις του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα. Παρ’ όλα αυτά σήμερα οφείλει στους εργαζόμενους πάνω από 9 μισθούς των τρεχόντων δεδουλευμένων μηνών. Καταβάλει στους εργαζόμενους γύρω στο 40% των ήδη περικομμένων μισθών (30% με ατομικές συμβάσεις από το ’12), δηλ. παίρνουν μόλις το 1/3 των προ κρίσης μισθών! Την ίδια ώρα όμως, η διοίκηση δηλώνει ότι έχει τα ποσά που αντιστοιχούν στις αποζημιώσεις των δυο συναδέλφων που δεν έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις και έλαβαν προειδοποιητική απόλυσηγια την 1η/12, ενώ προηγουμένως απέλυσε δυο άλλους συναδέλφους που έκαναν επίσχεση εργασίας -τον έναν χωρίς αποζημίωση!!!
Τα διοικητικά συμβούλια των τριών Ενώσεων (ΕΣΗΕΜΘ, ΕΤΤΘ, ΕΠΗΕΘ) συναντήθηκαν σήμερα με την εκπρόσωπο του ιδιοκτήτη, όπου τους ειπώθηκε ότι έτσι έχει η κατάσταση, η επιχείρηση μπορεί να δίνει αυτά τα ποσά και τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο μπορεί να φθάσει τον ένα μισθό, εφόσον και εάν… ευοδωθούν διάφορα… αναπτυξιακά σχέδια κλπ. Ελπίζω…, είπε η Σουλοπούλου στη συνάντηση στα γραφεία της εφημερίδας σήμερα το μεσημέρι, ενώ συνόδευσε την ομιλία της με εκφράσεις του τύπου: Όποιος δεν αντέχει, ας κάτσει σπίτι του… ή όσοι θέλουν να φύγουν, ας συζητήσουμε το πώς…, καθώς και διατυπώσεις όπως: Πάρτε απόφαση αν το κλείσουμε ή το πάμε λίγο παρακάτω…!!!
Στη συνέχεια ακολούθησε ενημερωτική εργασιακή συνέλευση στην εφημερίδα, καθορίστηκε η άμεση προώθηση των νομικών ενεργειών που έχουν ήδη αποφασιστεί, ενημέρωση των αρμοδίων υπουργείων, καθώς και στοχευμένες απεργιακές κινητοποιήσεις κάθε βδομάδα.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Εννέα μήνες απλήρωτοι σε «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη» – Στάση εργασίας κηρύσσουν ΕΣΗΕΜΘ-ΕΤΗΠΤΘ
15 Σεπτεμβρίου 2016
Ασαφείς υποσχέσεις και διαδοχικές παλινωδίες εξακολουθεί να αντιπαραθέτει η ΜΕΕ ΑΕ στην έμπρακτη και διαρκή προσπάθεια των εργαζομένων στις εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη», να διατηρηθούν στη ζωή οι τίτλοι και να ανταποκρίνονται στην ιστορική αξία τους.
Η εργοδοσία της επιχείρησης, που πέρα από την ανοχή των εργαζομένων αξιοποίησε και τη στήριξη εθνικών και κοινοτικών πόρων, αδυνατεί να τηρήσει βασικές υποχρεώσεις της έναντι του δυναμικού των Μέσων που διατηρεί και συσσωρεύει διαρκώς οφειλές δεδουλευμένων, που πλέον έχουν ξεπεράσει τους εννέα μήνες.
Αντιδρώντας στην τακτική αυτή της εργοδοσίας, η ΕΣΗΕΜ-Θ και η ΕΤΗΠΤΘ κηρύσσουν αύριο, Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016, στάση εργασίας των δημοσιογράφων και του τεχνικού προσωπικού σε όλα τα  Μέσα της ΜΕΕ ΑΕ, από τις 20:00 έως τις 00:00.
Η ΕΣΗΕΜ-Θ και η ΕΤΗΠΤΘ καλούν την εργοδοσία:
  • Να καταβάλει τα δεδουλευμένα που οφείλει στους εργαζόμενους.
  • Να είναι εφεξής συνεπής στις υποχρεώσεις της έναντι των εργαζομένων και του νόμου.
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: