Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΡΤ για την κοινωνία και όχι για την εξουσία

Copy & Paste: http://zoornalistas.blogspot.gr
Δημόσια καταγγελία για την πολιτική της Διοίκησης στον τομέα της ενημέρωσης
Γράφει ο Στέλιος Νικητόπουλος*
Στην ΕΡΤ η κυβέρνηση αγνόησε τις κατακτήσεις των εργαζόμενων και της κοινωνίας στα δύο χρόνια του αγώνα ενάντια στο «μαύρο», αρνούμενη ακόμη και να αποδεχθεί τον ρόλο της γενικής συνέλευσης των εργαζόμενων. Έτσι, οι εργαζόμενοι, που αρνηθήκαμε να αποδεχθούμε τα τετελεσμένα μιας κανονικότητας που έχει βάση το αποτυχημένο μοντέλο του παρελθόντος μιας κρατικής-κυβερνητικής ΕΡΤ, αποφασίσαμε να αντιδράσουμε. Στην ΕΡΤ3 συγκροτήσαμε τη Συλλογικότητα Εργαζομένων που έχει φωνή και δρα κόντρα στη σιωπή και στο φόβο και κόντρα σε πρακτικές που δεν.. ταιριάζουν στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Παράλληλα, διατηρούμε τις επαφές μας και την κοινή δράση με τα αγωνιζόμενα τμήματα της κοινωνίας.
Στις παρεμβάσεις μας στηλιτεύουμε το γεγονός ότι η ΕΡΤ καθοδηγείται μόνο από τα συντηρητικά ιδεολογήματα και ότι δεν προβάλλει εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες. Αυτό έγινε φανερό από την αρχή στην ΕΡΤ3 που επέλεξε να μη συνεχίσει τις εκπομπές του δίχρονου αγώνα όπως το «Κόσμος Εν Κινήσει», την «Παιδεία Σε Κρίση» και τη «Zona Rossa».
Επισημαίνουμε ότι το κάθετα ιεραρχικό μοντέλο επιλέχτηκε για να μπορεί να εξυπηρετεί συγκεκριμένες κυβερνητικές πολιτικές, που με τη σειρά τους εξυπηρετούν την κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη άποψη. Αυτή που θέλει όλα να κινούνται γύρω από την επιχειρηματικότητα και το κράτος της αγοράς.
Η Συλλογικότητα Εργαζομένων της ΕΡΤ3 καταγγέλλει ανοιχτά και δημόσια την πολιτική της Διοίκησης στον τομέα της ενημέρωσης και ότι με τις επιλογές της συνεχίζει στον κατήφορο της κυβερνητικής προπαγάνδας, απαξιώνοντας τους εργαζόμενους και τους αγώνες κατά του «μαύρου» και αποστερεί από την ΕΡΤ τα χαρακτηριστικά του πραγματικά κοινωνικού, δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα που λειτουργεί στο όνομα και υπέρ της αγωνιζόμενης κοινωνίας.
Επίσης, μετά την κάλυψη της εκδήλωσης της Χρυσής Αυγής στις Θερμοπύλες, δηλώσαμε ότι ως εργαζόμενοι της ΕΡΤ/ΕΡΤ3, που συνεχίζουμε τον αγώνα για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ακηδεμόνευτη ενημέρωση για ένα πραγματικά κοινωνικό μέσο, μαζί με την κοινωνία, καταδικάζουμε την απόφαση της Διοίκησης της ΕΡΤ να μεταδοθεί ο ρατσιστικός, ναζιστικός λόγος της Χρυσής Αυγής. Θεωρούμε προσχηματική τη θέση ότι η ΕΡΤ είναι υποχρεωμένη να καλύπτει με ποσόστωση τις ανοιχτές εκδηλώσεις που της υποδεικνύουν τα ίδια τα κοινοβουλευτικά κόμματα μετά από σχετικό τους αίτημα, την ώρα που η ηγεσία του εν λόγω κόμματος είναι υπόδικη με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.
Καταγγείλαμε, επίσης, την απεργοσπασία με διευθυντικές μεθοδεύσεις την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ. Την ίδια στιγμή αστυνομικές δυνάμεις έσφιγγαν τον κλοιό γύρω από το κτίριο της ΕΡΤ3 μην επιτρέποντας την είσοδο ούτε σε εργαζόμενους, ενώ συγχρόνως αστυνομικοί με πολιτικά κυκλοφορούσαν στους χώρους εργασίας.
Έχοντας βιώσει τη μέγιστη σύνδεση που είχε ποτέ η ΕΡΤ με την κοινωνία τα δύο χρόνια του αγώνα και της αυτοδιαχείρισης, δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε για μία κοινωνική ΕΡΤ.
Υπάρχουν βέβαια και συνάδελφοι που δεν τα συμμερίζονται όλα αυτά, αλλά ας σκεφτούμε κι ας κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας. Καλώς κατακρίνουμε δημοσιογράφους της ιδιωτικής τηλεόρασης που είναι εξαρτήματα και ενεργούμενα των καναλαρχών, αλλά ας δούμε πρώτα τι κάνουμε εμείς και κατά πόσο και αν καταγγέλλουμε τα φαινόμενα κυβερνητικού εναγκαλισμού της ΕΡΤ.
Κι όπως έλεγε το πανό μας τα δύο χρόνια του αγώνα: ΕΡΤ για την κοινωνία και όχι για την εξουσία.
 *δημοσιογράφος της ΕΡΤ3
- πηγή: Δρόμος της Αριστεράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: