Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Εκδίδονται στην Τουρκία οι 3 από τους 8 που ήρθαν με το ελικόπτερο. Η απόφαση

Copy & Paste: http://tvxs.gr
Την έκδοση στην Τουρκία αποφάσισε η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου για τους 3 από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, οι οποίοι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο και προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.
Οι άλλοι 5 Τούρκοι στρατιωτικοί αναμένεται να περάσουν από επαναληπτικές συνεντεύξεις την επόμενη εβδομάδα.
Η Τουρκία είχε ζητήσει την έκδοσή τους από την πρώτη στιγμή ενώ για το θέμα είχαν υπάρξει τηλεφωνικές επικοινωνίες του Νίκου Κοτζιά με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Οι 8 βαρύνονται με κατηγορίες για παράνομη είσοδο στη χώρα και ηθική αυτουργία και εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο.
Οι ίδιοι στις αιτήσεις τους είχαν υποστηρίξει ότι απειλείται η ζωή τους σε περίπτωση έκδοσης τους στην Τουρκία και είχαν υποστηρίξει ότι δεν είχαν καμία ανάμειξη στην επιχείρηση ανατροπής του Ταγίπ Ερντογάν.
Η Τουρκία από την πλευρά της είχε υποστηρίξει ότι οι 8 στρατιωτικοί μετείχαν στην απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου στο ξενοδοχείο όπου παραθέριζε στη Μαρμαρίδα.
«Ποτέ δεν βρεθήκαμε στη Μαρμαρίδα για να επιτεθούμε στον Πρόεδρο. Ποτέ δεν ανοίξαμε πυρ. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί αφού το ελικόπτερο δεν ήταν οπλισμένο, ενώ φαίνεται και η πορεία μας. Μεταφέραμε μονάχα τραυματίες. Εμείς δεχτήκαμε πυρά και γι’αυτό φύγαμε για Ελλάδα» είχαν καταθέσει οι στρατιωτικοί στις Ελληνικές Αρχές.
Σημειώνεται ότι όσοι υποβάλουν αίτημα χορήγησης ασύλου και απορρίπτεται έχουν δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή και στα πολιτικά δικαστήρια.
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε σήμερα γνωστό, συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι στη δημοτική ενότητα Αρχαγγέλου Ρόδου από αστυνομικούς, 10 άτομα τουρκικής καταγωγής (2 άνδρες και 2 γυναίκες που συνόδευαν 6 παιδιά), για παράνομη είσοδο στη χώρα με σκάφος, από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Στους αστυνομικούς που τους συνέλαβαν δήλωσαν ότι αιτούνται πολιτικό άσυλο, διότι διώκονται από την κυβέρνηση Ερντογάν για τα πολιτικά τους φρονήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: