Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Ιερός πόλεμος Ιερώνυμου κατά Φίλη. Η Επιστολή

Copy & Paste: http://tvxs.gr
«Ιερό πόλεμο» κατά του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη κηρύσσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Αιτία του πολέμου είναι οι προωθούμενες αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών, που το μετατρέπουν από «κατηχητικό» σε «μάθημα γνώσης των θρησκειών». Όμως τελευταία αφορμή για την σφοδρή επίθεση του Ιερώνυμου κατά του Φίλη ήταν οι δηλώσεις του υπουργού σχετικά με το ρόλο της εκκλησίας την περίοδο της κατοχής και της χούντας
Ο κ. Φίλης σε τηλεοπτική εκπομπή διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, για το ρόλο της εκκλησίας στη χούντα και στην κατοχή.  «Πού ήταν η Εκκλησία στη Χούντα; Πού ήταν η Εκκλησία στην κατοχή; Δεν μπορούμε να προσκυνάμε και να λέμε ότι είναι εκ προοιμίου ιερά. Δεν είναι ιερό, ανθρώπινο είναι η Εκκλησία», σημείωσε. Όπως τόνισε ο υπουργός στη συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί η κυβέρνηση, περιλαμβάνει και ρύθμιση για ένα ουδετερόθρησκο κράτος.
Από την αρχιεπισκοπή έκαναν λόγο για «ύβρεις» και «συκοφαντίες» σε βάρος της εκκλησίας, ενώ ο ίδιος ο Ιερώνυμος χαρακτήρισε «απαράδεκτες» και «επικίνδυνες» τις προωθούμενες αλλαγές στα θρησκευτικά.
Δίνοντας συνέχεια στον «ιερό πόλεμο», ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε την Πέμπτη στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση μια επιστολή μαζί με έναν τόμο που εξέδωσε η Εκκλησία της Ελλάδας με τίτλο «Μνήμες και Μαρτυρίες από το ’40 και την Κατοχή». Ο Ιερώνυμος ζητά από τον πρόεδρο της Βουλής να ενημερωθούν οι βουλευτές «για την έκδοση αυτή η οποία αποτυπώνει με ακρίβεια όλα όσα τα αξιότιμα μέλη του κοινοβουλίου μας είναι ωφέλιμο να γνωρίζουν».
Παράλληλα εξαπολύοντας επίθεση κατά του υπουργού Παιδείας, χωρίς να τον κατονομάζει, κάνει λόγο για «ανιστόρητες, συμπλεγματικές και προσβλητικές εν τέλει για την ίδια την κοινωνία μας απόψεις, που μάλλον χωρίς συναίσθηση ατυχώς εκφέρονται».
Ολόκληρη η επιστολή του Αρχιεπίσκοπου
«Σας αποστέλλω τον τόμο που εκδόθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος το 2001 με τίτλο Μνήμες και Μαρτυρίες από το 40 και την Κατοχή.
Ο τόμος περιέχει συγκλονιστικά ιστορικά στοιχεία για την Αντίσταση της Εκκλησίας μας την περίοδο της Κατοχής της πατρίδας μας και την προσφορά Αυτής προς το Εθνος και τον Λαό μας. Αφιερώνεται δε στην μνήμη των εθνομαρτύρων Κληρικών που έδωσαν το αίμα τους για την Ιερή Πίστη και τα ιδανικά των Ελλήνων και την Ελλάδα μας.
Μέσα στα χρόνια ο Λόγος της Αλήθειας υπερισχύει πάντα στη συλλογική μνήμη αλλά και στη χάραξη της πορείας του Εθνους μας έναντι των ανιστόρητων, συμπλεγματικών και προσβλητικών εν τέλει για την ίδια την κοινωνία μας απόψεων που μάλλον χωρίς συναίσθηση ατυχώς εκφέρονται.
Παρακαλώ ιδιαιτέρως Κύριε Πρόεδρε όπως ενημερώσετε το Σώμα, για την έκδοση αυτή η οποία αποτυπώνει με ακρίβεια όλα όσα τα Αξιότιμα Μέλη του Κοινοβουλίου μας είναι ωφέλιμο να γνωρίζουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: