Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

ΕΔΟΕΑΠ και απεργία πείνας δημοσιογράφου

Copy & Paste: http://kolydas.eu
                      10 Οκτωβρίου 2017
Φωτογραφία του Theodoros Kolydas.Απεργία πείνας ξεκινά αύριο Τετάρτη 11 Οκτωβρίου η καλή φίλη και δημοσιογράφος Αφροδίτη Υψηλάντη, με την οποία συνεργάστηκα στον Flash 96.1,  στις παλιές καλές εποχές… Τότε που ο ασφαλιστικός Οργανισμός των δημοσιογράφων για να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά του εισέπραττε ποσοστό 3% από τον μισθό των εργαζομένων δημοσιογράφων προκειμένου να μπορούν αυτοί να έχουν περίθαλψη, πρόνοια, επικούρηση και να παίρνουν εφάπαξ.  Τα πράγματα όμως άλλαξαν και πλέον υπάρχει ο ασφαλιστικός νόμος που απορρόφησε το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τα αποθεματικά του, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ. Τα αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ μετά το PSI είναι μόλις 19 εκατ. Ευρώ και με το PSI χάθηκαν συνολικά αποθεματικά ύψους πάνω από 110 εκατ. Ευρώ!
Προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ , η Αφροδίτη Υψηλάντη μας ενημέρωσε μέσω ανάρτησής της στο Facebook, ότι  η ίδια πριν από λίγες ημέρες  πρότεινε απεργία πείνας στη Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ και πλέον καλεί όλους τους εργαζομένους στα ΜΜΕ να ακολουθήσουν.

«Ενημερώνω φίλους και συναδέλφους, πως την ερχόμενη Τετάρτη 11 Οκτωβρίου θα αρχίσω απεργία πείνας, μαζί με με τον Θοδωρή Βαρίκο, έξω απ΄τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20. Η πρόταση για απεργία πείνας, στη Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ ήταν δική μου. Και η δέσμευση -βάσει ψηφοφορίας- ήταν για απεργία διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ. Μας έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια. Γι΄αυτό, καλώ όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να ακολουθήσουν. Ο χρόνος έληξε. Και αν όλοι μαζί – χωρίς εξαιρέσεις – ενωθούμε, το «επάγγελμα» του εργοδότη θα καταργηθεί»
Και δεν έχει άδικο. Διότι τελικώς για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί υπεύθυνοι είναι όλοι . Και οι διοικήσεις του ΕΔΟΕΑΠ  αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Αυτό διότι τα τελευταία χρόνια επικράτησε μια λογική, που ήθελε ειδικά τους δημοσιογράφους να θεωρούν εαυτούς κάτι διαφορετικό από τους άλλους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, επειδή είχαν την ψευδαίσθηση της δύναμης λόγω του αντικειμένου της δουλειάς τους και της πρόσκαιρης λάμψης της παρουσίας τους στο δημόσιο βίο.  Μιας λογικής που μετέτρεψε την ΕΣΗΕΑ καθώς και τις άλλες ενώσεις σε ένα τερατούργημα όπου πλέον όλοι οι συνταξιούχοι, εργαζόμενοι και άνεργοι στα ΜΜΕ, αντιμάχονται  για το ποιανού οι προτεραιότητες θα επικρατήσουν. Σε ένα σύστημα το οποίο ακόμη και σήμερα αρνείται, να αγκαλιάσει ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και ταυτόχρονα να προχωρήσει σε ένα ευρύ συνδικάτο Τύπου, με όλους τους τεχνικούς (εικονολήπτες, ηχολήπτες, μοντέρ, τυπογράφους και πολλούς άλλους) αλλά και τους διοικητικούς.
                     Μας φταίει το PSI , μας φταίει η κατάργηση του αγγελιόσημου, (δηλαδή του ποσοστού επί των διαφημιστικών εσόδων των εφημερίδων) αλλά κυρίως μας φταίει η ασυνεννοησία μεταξύ μας . Αυτό πιστεύω θέλει να πει με την διαμαρτυρία της η Αφροδίτη Υψηλάντη και το επισημαίνει ειδικά αυτές τις μέρες όπου οι ασφαλισμένοι βρίσκονται, πρακτικά, ήδη, εκτός επικούρισης και μάλιστα πολλοί εξ αυτών αν και έχουν πληρώσει χρόνια ολόκληρα,  δεν πρόκειται να πάρουν τελικά ούτε ευρώ  αφού δεν είχαν την τύχη να φτάσουν στη σύνταξη.  Σύμφωνα με πληροφορίες των τελευταίων ημερών θα υπάρξει  σχετική νομοθετική διάταξη θα καταργεί τον ΕΔΟΕΑΠ ως Οργανισμό με αυτόνομο καταστατικό λειτουργίας, μετατρέποντάς τον σε ένα Ταμείο Υγείας στο οποίο θα ασφαλίζονται για υγεία υποχρεωτικά όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και εθελοντικά για επικούρηση όσοι το επιθυμούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: