Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Λίγο πριν από το τέλος ο ΕΔΟΕΑΠ

Copy & Paste: http://www.topontiki.gr
Τίτλοι τέλους απειλείται να μπουν σε έναν από τους πλέον ιδιόμορφους ως προς τη λειτουργία τους οργανισμούς περίθαλψης και επικούρησης, τον ΕΔΟΕΑΠ. Βέβαιο είναι ότι το περίφημο «ευγενές» ταμείο των δημοσιογράφων, ύστερα από πολλές περιπέτειες, δεν θα λειτουργεί όπως το ξέραμε, θα αλλάξει μορφή, προσαρμοζόμενο στη νέου τύπου κοινωνική ασφάλιση, την οποία καθορίζουν τα προγράμματα προσαρμογής και οι κανόνες των δανειστών.
Οι απαρχές της μέχρι σήμερα μορφής του συγκεκριμένου ταμείου βρίσκονται στη δεκαετία του 1970, όταν η χρηματοδότησή του αλλάζει. Το περίφημο Λαχείο των Συντακτών, που αποτελούσε τον βασικό πόρο της υγειονομικής περίθαλψης και των επικουρικών συντάξεων των εργαζομένων στις εφημερίδες, αντικαθίσταται προς το τέλος της δεκαετίας του 1960 από το περίφημο αγγελιόσημο. Οι διαφημιζόμενοι υποχρεώνονται να καταβάλλουν μια μικρή ποσοστιαία παρακράτηση.
Η συνθήκη αυτή δημιουργεί ένα ταμείο με κραταιά αποθεματικά, ανάλογα της κάλυψης των σκληρών συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στον Τύπο. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν κλάδο με υψηλούς δείκτες παθήσεων και θνησιμότητας, κυρίως από καρδιακές ασθένειες και άλλα νοσήματα απότοκα μιας αγχώδους ζωής.
Η οικονομική κρίση του 2009 αλλάζει ραγδαία τα δεδομένα σε σχέση με τις δυνατότητες οικονομικής στήριξης του ΕΔΟΕΑΠ. Ήδη σε αυτόν έχουν ενταχθεί από τις προηγούμενες δεκαετίες οι εργαζόμενοι στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.
Τα προβλήματα της κρίσης, βροχή: Πτωχεύσεις διαφημιστικών εταιρειών, οικονομική δυσπραγία στον κλάδο των ΜΜΕ, πτώση κυκλοφοριών και ακροαματικότητας, χρόνια αδυναμία ύπαρξης ενός μηχανισμού αξιόπιστης είσπραξης του αγγελιοσήμου. Σε αυτά τα δεδομένα της αγοράς το τελικό χτύπημα θα δώσει το περίφημο πρόγραμμα PSI του Βενιζέλου. Τα αποθεματικά του ταμείου θα υποστούν τεράστια μείωση.
Απεργία πείνας
Στις σημερινές συνθήκες έντονων αναδιαρθρώσεων και ανακατατάξεων στον χώρο των ΜΜΕ και της τεράστιας ανεργίας στον δημοσιογραφικό κλάδο αναζητούνται λύσεις επιβίωσης του ΕΔΟΕΑΠ. Μόνο δεδομένο η κατάργηση των εισφορών υπέρ τρίτων που ήδη έχουν επιβάλει στην εθνική νομοθεσία οι δανειστές, καθιστώντας το αγγελιόσημο παρελθόν και τον ΕΔΟΕΑΠ το μόνο ταμείο στη χώρα χωρίς προκαθορισμένη χρηματοδότηση.
Εντονότατες είναι οι αντιδράσεις των δημοσιογράφων, με πιο αιχμηρό στοιχείο την απεργία πείνας που πραγματοποιούν πέντε γυναίκες παλαίμαχοι του δημοσιογραφικού κλάδου. Οι Τζώρτζια Κοντράρου, Αφροδίτη Υψηλάντη, Μαρίνα Βήχου, Ελένη Ανδριανού και Ευαγγελία Πατεράκη επέλεξαν αυτόν τον τρόπο αντίδρασης σημειώνοντας σε ανοιχτή επιστολή τους:
«Δεν διαπραγματευόμαστε κάτι λιγότερο από αυτό που μας ανήκει. Θέλουμε τον νόμιμο πόρο που μας υφάρπαξαν καταδικάζοντας τους εργαζόμενους σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας σε αργό θάνατο. Εδώ και πενήντα χρόνια το ελληνικό κράτος δεν πλήρωσε ποτέ για την περίθαλψη και την επικούρηση των σκληρά εργαζομένων στον χώρο του Τύπου. Και όχι μόνο. Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα η κυβέρνηση παρανομεί απροκάλυπτα επιτρέποντας στους βαρόνους της ενημέρωσης να μην πληρώνουν εργοδοτικές εισφορές. Η κοινωνική ασφάλιση 16.754 συναδέλφων μας και των οικογενειών τους είναι αυτή τη στιγμή στον αέρα».
Οι διεργασίες και οι διαπραγματεύσεις είναι πάρα πολλές και κινούνται στη βάση της αναζήτησης ενός συστήματος καθορισμού εργοδοτικών - εργατικών εισφορών που θα καταστήσουν το ταμείο βιώσιμο. Στην εξίσωση της βιωσιμότητας πρέπει να προστεθούν οι παράγοντες της διεύρυνσής του στους εργαζόμενους στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης αλλά και στην ύπαρξη φορολογικών κινήτρων.
Για το τελευταίο η κυβέρνηση δηλώνει ανοικτή, όπως τόνισε χαρακτηριστικά τον περασμένο Ιούλιο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για το ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού χρόνου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
«Ακούσαμε την πρόθεση της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ να γράφουν στον ΕΔΟΕΑΠ στην ασφάλιση και τους εργαζόμενους που είναι στα μέσα ενημέρωσης του διαδικτύου. Ήταν μια πολύ μεγάλη πληγή αυτή και μια σκιά στον τομέα της ενημέρωσης, την οποία καλώς βγάζουμε από το τραπέζι και βεβαίως με την προϋπόθεση ότι τα σάιτ αυτά είναι γραμμένα στο μητρώο των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης.
Το λέω γιατί και αυτή την προσπάθεια κάποιοι στην αρχή, όταν τη θεσμοθετήσαμε, την υποτίμησαν. Επίσης, θα ήθελα να καλέσω και την εργοδοσία να πάρει πάρα πολύ σοβαρά τη δέσμευσή μας να επανεξετάσουμε το ύψος του φόρου, εάν καταλήξει σε συμφωνία με τις ενώσεις των δημοσιογράφων για τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ.
Δεν ζούμε σε άλλο πλανήτη και καταλαβαίνουμε ότι η φορολογία είναι βαριά. Είναι, όμως, για όλους τους Έλληνες και δεν μπορεί να υπάρχει μια ειδική κατηγορία, η οποία για λόγους πολιτικής επιρροής και πολιτικών πιέσεων να ευνοείται. Αν υπάρξει συμφωνία με τους εργαζόμενους, η πολιτική μας δέσμευση ισχύει και ισχύει στο ακέραιο», είχε τονίσει το καλοκαίρι ο Παππάς.
Οι δανειστές
Πλέον στην τελική ευθεία μπαίνουν οι συζητήσεις για το μέλλον του ταμείου, το οποίο περνάει από τα χέρια και τις προθέσεις των δανειστών καθώς η πρόταση της κυβέρνησης για τον ΕΔΟΕΑΠ αναμένεται να τεθεί υπόψη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας σήμερα Πέμπτη. Στην περίπτωση που οι δανειστές δεν εκφράσουν αντιρρήσεις, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση τροπολογίας για τον ΕΔΟΕΑΠ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρόταση της κυβέρνησης, που στοχεύει στο να υπάρξει λύση στο ζήτημα του ΕΔΟΕΑΠ, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει εργοδοτική εισφορά 8%, εργατική εισφορά 6% καθώς και την επιβολή εισφοράς επί του κύκλου των εργασιών (τζίρος) των επιχειρήσεων ΜΜΕ σε πανελλαδικό επίπεδο ύψους 2%. Επιπλέον όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ θα ενταχθούν στον ΕΔΟΕΑΠ για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Νίκος Καρούτζος δεσμεύθηκε για την τροποποίηση του καταστατικού του οργανισμού με βάση τις διατάξεις που θα προωθηθούν στη Βουλή.
Σε κάθε περίπτωση, το νέο τοπίο που δημιουργείται στα ΜΜΕ δεν μπορεί παρά να αντιστοιχηθεί με έναν ισχυρό ασφαλιστικό φορέα για τους εργαζομένους στον κλάδο, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: