Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Με τριήμερη ψηφοφορία και χωρίς Γενική Συνέλευση οι καταστατικές αλλαγές στον ΕΔΟΕΑΠ

Copy & Paste: https://www.asfalistiko.gr
Σχετική εικόναΚάλπες θα στηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, 6, 7 και 8 Νοεμβρίου για τις καταστατικές αλλαγές στον ΕΔΟΕΑΠ, σε μια πρωτοφανή διαδικασία, αφού ουσιαστικά δεν πραγματοποιείται Καταστατική Γενική Συνέλευση!
Η διαδικασία που αποφασίστηκε πριν λίγο από την πλειοψηφία του Δ.Σ. (λευκό ψήφισαν η Χριστοδουλίδου και ο Νεστορίδης, ενώ ο Ντελέζος απουσίαζε) εγείρει σειρά ζητημάτων και αναμένεται να προκαλέσει πολλές αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα.
Μαζί με την «πρόσκληση» για την ψηφοφορία θα σταλεί στα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ και το κείμενο των αλλαγών στο καταστατικό του Οργανισμού και τα μέλη χωρίς καμιά περαιτέρω ενημέρωση, χωρίς καμιά συζήτηση, χωρίς καμιά παράθεση απόψεων θα κληθούν να ψηφίσουν «ναι», «όχι» ή «λευκό», επί των προτεινόμενων αλλαγών.
Η πρακτική που αποφασίστηκε είναι κυριολεκτικά πρωτοφανής και σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Οργανισμού συμφώνησε και ο νομικός με την άποψη ότι καταστατική συνέλευση τυπικά και ουσιαστικά σημαίνει παρουσία του 50% των μελών, αναλυτική συζήτηση και στη συνέχεια ψηφοφορία επί των προτεινόμενων αλλαγών.
Η απόφαση ακολουθεί τη λογική «take it or leave it» με τα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ να καλούνται να αποφασίσουν κυριολεκτικά υπό καθεστώς εκβιασμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση μετά από ασφυκτικές πιέσεις από την ηγεσία του υπ. Εργασίας, ότι αν δεν ψηφιστούν οι καταστατικές αλλαγές η τροπολογία για τον ΕΔΟΕΑΠ δεν πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή. Μάλιστα, στο κείμενο, με το οποίο θα καλούνται τα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ να ψηφίσουν, θα υπάρχει και η αίρεση ότι οι καταστατικές αλλαγές δεν θα ισχύσουν αν μετά την ψήφισή τους δεν κατατεθεί και η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας.
Οι καταστατικές αλλαγές, όπως προκύπτουν από το κείμενο της τροπολογίας που είδε το φως της δημοσιότητας είναι οι εξής:
Στον ΕΔΟΕΑΠ πλέον θα υπάρχει ενδεκαμελές διοικητικό συμβούλιο, από εννεαμελές που είναι σήμερα, τριετούς θητείας, στο οποίο θα συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος των εργοδοτών, ο οποίος θα προτείνεται από τις εργοδοτικές ενώσεις και θα επιλέγεται από το υπουργείο Εργασίας. Οι δέκα εκπρόσωποι των εργαζομένων θα προκύπτουν από ψηφοφορία.
Το ύψος των παροχών του ΕΔΟΕΑΠ θα καθορίζεται με απόφαση του Δ.Σ., αφού πρώτα θα εκπονείται ετήσια αναλογιστική μελέτη. Αυτό σημαίνει ότι το Δ.Σ. του Ταμείου θα μπορεί να ανακαθορίζει τις ήδη καταβαλλόμενες παροχές.
Το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής νέων μελών.
Σε ό,τι αφορά την τωρινή σύνθεση του Δ.Σ., το υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει την υποχρέωση να ορίσει δύο νέα μέλη, ένα από την πλευρά των εργαζομένων και ένα από την πλευρά των εργοδοτών, το αργότερο 15 μέρες μετά τη δημοσίευση της νομοθετικής ρύθμισης, προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει ο ΕΔΟΕΑΠ να τροποποιήσει αναλόγως το καταστατικό του.
Δείτε παρακάτω την πρόσκληση του ΕΔΟΕΑΠ:
ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΕΩΣ
 Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
 Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 15 παρ.4 στ΄ και 25 του Καταστατικού του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.
 Κ Α Λ Ο Υ Ν Τ Α Ι
Οι μέτοχοι-μέλη του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφαλίσεως και Περιθάλψεως σε Καταστατική Γενική Συνέλευση την 6ηΝοεμβρίου 2017, ημέρα Δευτέρα και ώρα 08.00 στην ΑίθουσαΣυνεδρίων του  κτιρίου ΕΔΟΕΑΠ (Σισίνη 18 και Ηριδανού 5 – 1ος όροφος) με μοναδικό θέμα Ημερήσιας Διάταξης τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί των τροποποιήσεων του Καταστατικού του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π., με βάση τις προτεινόμενες διατάξεις νομοθετικής ρύθμισης του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τις οποίες τροποποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 3 του Καταστατικού σχετικά με τα ασφαλιζόμενα στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. πρόσωπα, του άρθρου 5 σχετικά με τους πόρους του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π., του άρθρου 6 σχετικά με τη διαδικασία είσπραξης των πόρων αυτών, του άρθρου 12 σχετικά με τον υπολογισμό της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης από την ισχύ του νόμου και εντεύθεν, καθώς και του άρθρου 15 παρ.1 σχετικά με τα πρόσωπα της Διοίκησης του Οργανισμού.
Το κείμενο των προς έγκριση διατάξεων θα αποσταλεί σε όλα τα μέλη, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού και  θα καταχωρηθεί στον Τύπο
Οι σχετικές διατάξεις θα τεθούν προς έγκριση με ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί με κάλπες, στο χώρο της Γενικής Συνέλευσης και θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 6-11-2017 και ώρα 08.00 και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 8-11-2017 και ώρα 20.00, με τη συμμετοχή και παρουσία δικαστικών αντιπροσώπων, κατόπιν ορισμού από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, προς διασφάλιση της διαδικασίας.
Ειδικά για τα μέλη του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. που διαμένουν στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιφέρεια αυτής, προς διευκόλυνση της διαδικασίας και την επίτευξη του μεγαλύτερου αριθμού συμμετοχής στην κρίσιμη για το μέλλον του Οργανισμού, διαδικασία, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί κατά τον ίδιο τρόπο και χρόνο, στα γραφεία του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. στη Θεσσαλονίκη επί της οδού Τσιμισκή αρ.43 – 5ος όροφος, με τη συμμετοχή και παρουσία δικαστικών αντιπροσώπων, κατόπιν ορισμού από το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.
Για την απαρτία απαιτείται η παρουσία του ½ τουλάχιστον των μετόχων –μελών και η απόφαση λαμβάνεται με πλειοψηφία των ¾ των ψηφισάντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: