Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Οι περίοικοι, οι «μειοψηφίες» και ο αισιόδοξος πρόεδρος

Copy & Paste: http://zoornalistas.blogspot.gr
Ν. Καρούτζος: Μια καινούργια ημέρα ξημερώνει για τον ΕΔΟΕΑΠ 
Μια καινούργια ημέρα ξημερώνει για τον ΕΔΟΕΑΠ». Αυτό ισχυρίζεται ο (αισιόδοξος) πρόεδρος του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφαλισης και Περίθαλψης, Νίκος Καρούτζος μετά τη σημερινή συνάντηση εκπροσώπων του Ταμείου και των Ενώσεων των εργαζομένων στον Τύπο με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο. Με τον τελευταίο οι εκπρόσωποι ΕΔΟΕΑΠ και Ενώσεων -και με τη συνδρομή νομικών- εξέτασαν τις νομοτεχνικές πλευρές και τις λεπτομέρειες της τροπολογίας για το Ταμείο των εργαζομένων στο χώρο των ΜΜΕ.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται πως «οι εκπρόσωποι του ΕΔΟΕΑΠ και των.. Ενώσεων ενημερώθηκαν για το πλαίσιο των ρυθμίσεων που εισάγονται προς ψήφιση στη Βουλή, σχετικά με τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του Οργανισμού. Το πλαίσιο των ρυθμίσεων θα δοθεί για έγκριση στη Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στις καταστατικές διατάξεις του». Ετσι παράλληλα με την κατάθεση των ρυθμίσεων από το υπουργείο Εργασίας θα πρεπει να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για σύγκληση της Γ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ η οποία θα αποφασίσει για την αλλαγή του καταστατικού. Ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Ν. Καρούτζος σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «η κατάθεση των ρυθμίσεων που εξασφαλίζουν έσοδα για τον ΕΔΟΕΑΠ στη Βουλή αποτελεί το τελευταίο βήμα μιας τιτάνιας προσπάθειας δύο ετών να διατηρηθεί σε λειτουργία ο Οργανισμός και να υπάρξει μια εποικοδομητική διαπραγμάτευση με συγκεκριμένες προτάσεις που θα οδηγήσει σε λύση».
Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ επιτίθεται στις «συνδικαλιστικές μειοψηφίες που τορπίλιζαν καθημερινά την πρόοδο του εγχειρήματος, την διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση και τους εργοδότες», αναφέροντας πως κάποιοι «μέχρι και την τελευταία στιγμή μιλούσαν για περίοικους που θα έρχονταν στον ΕΔΟΕΑΠ ενώ δίναμε τη μάχη μαζί με το Υπουργείο Εργασίας απέναντι στην τρόικα για να αποδείξουμε το αυτονόητο: οτι ο ΕΔΟΕΑΠ δεν χρηματοδοτείται και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και τον ΕΟΠΥΥ.» 
Ο Ν. Καρούτζος αναφέρει ότι η διαπραγμάτευση ήταν μια δύσκολη υπόθεση με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που έπρεπε να επιλυθούν καταγραφόμενες ως νόμος και πως πλέον ο ΕΔΟΕΑΠ μετατρέπεται σε ένα ταμείο που θα αγκαλιάζει όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ ολόκληρης της χώρας χωρίς διακρίσεις και μακριά από ελιτίστικες λογικές του παρελθόντος.

ΥΓ Την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί η τροπολογία της κυβέρνησης, μετά την «άδεια» που έδωσε η τρόικα, για τον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης. Οι εκπρόσωποι των δανειστών, όπως γράφει ο Μ. Σιάχος στο asfalistiko.gr ,αποδέχτηκαν την πρόταση και ο ΕΔΟΕΑΠ διατηρεί την αυτονομία του και στα τρία του σκέλη: Υγειονομική Περίθαλψη, Επικούρηση και Εφάπαξ. Στην τροπολογία εκτός από το 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ και τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων που θα πηγαίνουν αποκλειστικά στον ΕΔΟΕΑΠ, θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, και η διεύρυνση του Οργανισμού, στον οποίο θα υπαχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στον Τύπο, αλλαγή που αφορά κυρίως τους εργαζόμενους στα ειδησεογραφικά site.

Δεν υπάρχουν σχόλια: