Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Τι προβλέπει η ρύθμιση της κυβέρνησης για τον ΕΔΟΕΑΠ

Copy & Paste: http://zoornalistas.blogspot.gr
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στην βουλή η διάταξη για την ασφάλιση στον ΕΔΟΕΑΠ όλων των εργαζόμενων στα μέσα ενημέρωσης. Η ρύθμιση περιλαμβάνει και εισφορά ποσοστού 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων.
Στην ασφάλιση του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. υπάγονται όλοι οι μισθωτοί σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ανεξαρτήτως του τρόπου διανομής εκπομπής ή μετάδοσης, καθώς και σε πρακτορεία ειδήσεων και γραφεία τύπου, εξαιρουμένων όσων είναι ήδη μέλη του Αλληλοβοηθητικού Σωματείου με την επωνυμία «ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΡΩΓΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΕΥΒΟΙΑΣ» (Ε.Τ.Α.Σ.) και του ΝΠΙΔ με την επωνυμία.. «ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ» (Τ.Ε.Α.Σ.) ή δικαιούνται να γίνουν μέλη, σύμφωνα με το Καταστατικό τους. 
Πως θα διοικείται ο ΕΔΟΕΑΠ
Ο ΕΔΟΕΑΠ θα διοικείται από ενδεκαμελές διοικητικό συμβούλιο το οποίο έχει τριετή θητεία και στο οποίο συμμετέχει ένας εκπρόσωπος των εργοδοτών. Ο εκπρόσωπος των εργοδοτών και ο αναπληρωματικός του ορίζονται κατά την έναρξη της θητείας εκάστης Διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και επιλέγονται μεταξύ προσώπων που προτείνουν οι λειτουργούσες εργοδοτικές Ενώσεις εντός πέντε (5) ημερών από την ημέρα γνωστοποίησης του εκλογικού αποτελέσματος σε αυτές.
Οι δέκα εκπρόσωποι των ασφαλισμένων/συνταξιούχων εκλέγονται με άμεση καθολική ψηφοφορία και πλειοψηφικό σύστημα σε εκλογές που ορίζονται και οργανώνονται από τον ΕΔΟΕΑΠ. Για την απαρτία του Δ.Σ. απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον επτά μελών, ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος, και οι αποφάσεις είναι έγκυρες όταν λαμβάνονται με την ψήφο τουλάχιστον έξι εκ των παρισταμένων μελών.

Το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών
1. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη: ορίζεται εισφορά 2,55% για τον ασφαλισμένο και 4,55% για τον εργοδότη επί των πάσης φύσεως τακτικών μηνιαίων αποδοχών του εργαζομένου. Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των συνταξιούχων ορίζεται εισφορά 5% επί της καταβαλλόμενης από τον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. σύνταξης.
2. Επικουρική ασφάλιση: ποσοστό 3,5% για τον ασφαλισμένο και ποσοστό 3,5% για τον εργοδότη επί των πάσης φύσεως τακτικών μηνιαίων αποδοχών του εργαζομένου. 
3. Εφάπαξ: εισφορά 1% επί των πάσης φύσεως τακτικών μηνιαίων αποδοχών του εργαζομένου.
4. Εργοδοτική εισφορά ποσοστού 2% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών κάθε επιχείρησης ή εκμετάλλευσης.
5. Η εργοδοτική εισφορά του 2% και οι προβλεπόμενες εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επικούρηση και εφάπαξ για τα πρόσωπα που ήταν, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος Νόμου, ήδη ασφαλισμένα στον ΕΔΟΕΑΠ, ισχύουν αναδρομικά από 1/1/2017. Η υποχρέωση αυτή καταβάλλεται σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, της πρώτης εξ αυτών καταβαλλόμενης μέχρι την 31-12-2017.
 
Αναλογιστική μελέτη κάθε χρόνο
Οι παροχές του ΕΔΟΕΑΠ καθορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. κατόπιν της εκπόνησης ετήσιας αναλογιστικής μελέτης. Με την απόφαση αυτή δύναται το Δ.Σ. να ανακαθορίζει τις ήδη καταβαλλόμενες παροχές για λόγους ίσης μεταχείρισης. Οποιαδήποτε υπέρβαση του ορίου δαπανών, όπως καθορίζεται από την αναλογιστική μελέτη, απαιτεί ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ.
Το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ οφείλει εντός έξι μηνών και αφού έχει ολοκληρωθεί η εγγραφή των νέων μελών να διενεργήσει εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου κατά τις ανωτέρω διατάξεις. Ο υπουργός Εργασίας ορίζει εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος δυο επιπλέον μέλη του Δ.Σ. προκειμένου αυτό να καταστεί 11μελές. Τα δυο αυτά μέλη ορίζονται κατόπιν προτάσεων που θα υποβάλουν κάθε μία εκ των ιδρυτικών Ενώσεων του ΕΔΟΕΑΠ και των εργοδοτικών οργανώσεων και ο Υπουργός θα επιλέξει ένα μέλος εκ μέρους των εργαζομένων και ένα εκ των εργοδοτών. Επίσης υποχρεούται εντός του αυτού χρόνου να καταρτίσει νέο καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ με πρότυπο το ισχύον καταστατικό, προσαρμοσμένο στις διατάξεις του παρόντος. Το νέο καταστατικό θα κυρωθεί με υπουργική απόφαση.

- από ρεπορτάζ του Στέλιου Παπαπέτρου στο news247

Δεν υπάρχουν σχόλια: