Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

ΕΔΟΕΑΠ: Σε κρίσιμη ώρα!..

Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017
Παίζεται το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ την ερχόμενη Πέμπτη (19.10), καθώς η Τρόϊκα θα αποφασίσει εάν εγκρίνει ή όχι το σχέδιο διάσωσης του Οργανισμού, που προβλέπει συνδυασμό ασφαλιστικών εισφορών 8% εργοδοτών, 6% εργαζομένων και 5% συνταξιούχων, καθώς και ειδικής εισφοράς 2% επί του τζίρου των Επιχειρήσεων ΜΜΕ πανελλαδικά. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα από τη σημερινή συνάντηση των Δημοσιογραφικών Ενώσεων με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, καθώς και από την ενημέρωση που έγινε στο Δ.Σ./ΕΣΗΕΑ.
Συγκεκριμένα, την Πέμπτη έρχονται στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια της Τρόϊκα και, μεταξύ άλλων, θα ασχοληθούν με το σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για τον ΕΔΟΕΑΠ, όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις προτάσεις της ΕΣΗΕΑ. Εάν εγκριθεί το σχέδιο, τότε θα λάβει τη μορφή τροπολογίας, που θα πρέπει να τεθεί υπόψιν και να εγκριθεί από τη Γ.Σ. των μελών – μετόχων του ΕΔΟΕΑΠ και ακολούθως, εφόσον εγκριθεί, θα εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση.
Το σχέδιο, εκτός από το συνδυασμό των ασφαλιστικών εισφορών και της ειδικής εισφοράς, περιλαμβάνει και διεύρυνση του αριθμού των ασφαλισμένων, πανελλαδικά, σύμφωνα, άλλωστε, με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Πάντως, ούτε στις Δημοσιογραφικές Ενώσεις, ούτε στον ΕΔΟΕΑΠ έχει παραδοθεί μέχρι σήμερα το έγγραφο-σχέδιο τροπολογίας της Κυβέρνησης.
Συνδικαλιστικά στελέχη στο χώρο του Τύπου έλεγαν σήμερα ότι εάν δεν εγκριθεί το σχέδιο από την Τρόϊκα, «τότε μπαίνουμε σε περιπέτειες». Πάντως, δεν είναι βέβαιο εάν το σχέδιο της τροπολογίας θα αποτελέσει βιώσιμη λύση εάν εγκριθεί, ενώ προβλέπεται η παραμονή στον ΕΔΟΕΑΠ των συνταξιούχων και των ανέργων.
Σημειώνεται, τέλος, ότι το μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ Χρήστος Κυρίτσης πρότεινε να γίνει κοινή σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των τεσσάρων ιδρυτικών Ενώσεων του ΕΔΟΕΑΠ αλλά και απεργιακές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που η Τρόϊκα απαντήσει αρνητικά στο σχέδιο διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ.
Τέλος, συναυλία συμπαράστασης στους απεργούς πείνας δημοσιογράφους έδωσαν απόψε έξω από την ΕΣΗΕΑ «οι φίλοι του Μίκη Θεοδωράκη Αξιον Εστί», παρουσία πολλών συναδέλφων και πλήθους κόσμου.


«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: