Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Αγοράζεις τον ΟΛΠ; Έχεις και μπόνους

Copy & Paste: http://www.thepressproject.gr
Στις ειδήσεις της Τρίτης μάθαμε ότι ακολουθούνται διαδικασίες - εξπρές για την πώληση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά με στόχο το νομοσχέδιο για την παραχώρηση του να έχει περάσει από την ελληνική Βουλή μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Αυτό που δεν ξέραμε είναι ότι ο νέος ιδιοκτήτης του ΟΛΠ είναι πιθανό να λάβει και επιπλέον εκτάσεις εκτός του λιμανιού, όπως αρχαιολογικούς χώρους, στρέμματα λιμενικής ζώνης και οικόπεδο που επρόκειτο να γίνει το Κέντρο Υγείας της περιοχής.
Αυτό συμβαίνει γιατί όταν ο ΟΛΠ έγινε ανώνυμη εταιρεία, το 1999, του παραχωρήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο το σύνολο της λιμενικής ζώνης μέχρι το Πέραμα. Με τη σειρά του ο Οργανισμός παραχώρησε εκτάσεις του παράκτιου μετώπου στο Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, κρατώντας για οικονομικούς λόγους μόνο τη χρήση των κτιρίων που βρίσκονταν στο χώρο του λιμανιού. Συγκεκριμένα στο δήμο παραχωρήθηκαν, μεταξύ άλλων:
  • 100 στρέμματα λιμενικής ζώνης
  • ο αρχαιολογικός χώρος στο Καστράκι που βρίσκεται πάνω από την Ε2 πύλη του λιμανιού
  • το παραλιακό μέτωπο της Δραπετσώνας που ξεκινά από το τέλος της Ε1 πύλης του λιμανιού.
  • το λιμάνι του Αγίου Νικολάου στο Κερατσίνι,
  • ένα οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, στα σύνορα με το δήμο Περάματος, για να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας αστικού τύπου, που θα εξυπηρετεί και το Πέραμα και τη Νίκαια. Μάλιστα η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί και ο φάκελος είναι έτοιμος να υποβληθεί για τη χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ.
Στις συμβάσεις παραχώρησης που υπογράφηκαν μεταξύ του ΟΛΠ και του Δήμου αναφέρεται ρητά ότι ο Οργανισμός μπορεί ανά πάσα στιγμή να ακυρώσει μονομερώς τη σύμβαση παραχώρησης οποιασδήποτε από τις παραπάνω εκτάσεις και να τις συμπεριλάβει ξανά στην ιδιοκτησία του. Κάτι που σημαίνει ότι το ίδιο δικαίωμα θα έχει και ο επόμενος ιδιοκτήτης του λιμανιού του Πειραιά, αν δεν αλλάξει κάτι...
Συνεχείς διαπραγματεύσεις
Για τα ζητήματα αυτά πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων μεταξύ του δημάρχου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Χρήστου Βρεττάκου με τη διοίκηση του ΟΛΠ αλλά και τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα. Σύμφωνα με πληροφορίες του The Press Project, ο Οργανισμός εμφανίστηκε θετικός στο να παραμείνουν δημοτικές οι παραπάνω εκτάσεις, αλλά τόνισε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να επηρεάσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Το ΤΑΙΠΕΔ απάντησε αρχικά αρνητικά, διαμηνύοντας ότι όλες οι παραπάνω εκτάσεις θα πωληθούν. Το μόνο που «προσφέρθηκε» να κάνει το Ταμείο είναι μία παραίνεση στον νέο ιδιοκτήτη, να σεβαστεί την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης και να μην εκμεταλλευτεί τον όρο υπέρ του. Δηλαδή οι θέληση του ελληνικού κράτους να εξαρτάται από την ...καλοψυχία του ιδιώτη.
Στη συνέχεια και καθώς οι πιέσεις από την πλευρά του ΟΛΠ και του Δήμου εντάθηκαν, το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να διαπραγματευτεί το θέμα κάποιων από τις παραπάνω εκτάσεις, όπως το Καστράκι και το λιμάνι του Αγίου Νικολάου, αλλά απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση για τις υπόλοιπες, όπως το Κέντρο Υγείας και το παραλιακό μέτωπο. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται πιο εντατικά καθώς αυτές τις μέρες πρέπει ο ΟΛΠ να προχωρήσει στη αναλυτική παρουσίαση στο ΤΑΙΠΕΔ των ιδιοκτησιών του ώστε να συγκροτηθεί ο χάρτης των παραχωρήσεων και να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο πριν τα τέλη Οκτωβρίου. Από την πλευρά του Δήμου εκφράζεται ο κίνδυνος να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση πολύ γρήγορα και πρόχειρα, με αποτέλεσμα να χαθεί δημόσια περιουσία που θα ήταν χρήσιμη και απαραίτητη.
Η υπόσχεση Τσίπρα
Σύμμαχος στη διαμάχη των παραλιμένιων δήμων με το ΤΑΙΠΕΔ, ήταν προεκλογικά και ο Αλέξη Τσίπρας. Στην ομιλία στο Κερατσίνι στις 13 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε: «Έχει ολοκληρωθεί η δηµόσια διαβούλευση και είναι έτοιµο προς κατάθεση στη Βουλή το σχέδιο νόµου µε τη ρύθµιση ενάντια στην τσιµεντοποίηση στο πρώην εργοστάσιο Λιπασµάτων του Μποδοσάκη στη ∆ραπετσώνα. Για να έχουν οι κάτοικοι της περιοχής ανάσα πρασίνου, αναψυχής και άθλησης. Για να ανοίξει το µέτωπο της πόλης προς τη θάλασσα.  Σας εγγυώµαι προσωπικά: θα είναι από τα πρώτα νοµοσχέδια της κυβέρνησής µας στις 21 Σεπτέµβρη. Το Κερατσίνι και η ∆ραπετσώνα θα έχουν ζωή, όποια και όσα συµφέροντα κι αν έχουν συνασπιστεί απέναντί µας.»
Η Περιφερειακή Ενοτητα Πειραιά και ο Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας υπογραμμίζουν ότι η δήλωση αυτή είναι σε θετική κατεύθυνση. Αναμένουν την κατάθεση του νομοσχεδίου, με το οποίο ζητούν τη σαφή εξαίρεση του θαλάσσιου μετώπου του Συγκροτήματος  των Λιπασμάτων Δραπετσώνας, από το νέο σχέδιο παραχώρησης που καταρτίζει το ΤΑΙΠΕΔ. Στόχος τους, όπως τονίζουν, είναι μέσω της χρήσης του παραλιακού μετώπου, να προχωρήσουν στον επανασχεδιασμό της παραλίας, την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και να επιτρέψουν στους κατοίκους να επανοικειοποιηθούν το δημόσιο χώρο
Η υπόσχεση Τσίπρα και τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών όμως προσκρούουν στην κατηγορηματική άρνηση του ΤΑΙΠΕΔ να διαπραγματευτεί την παραχώρηση του μετώπου, ή έστω να το διαμορφώσει έτσι ώστε οι κάτοικοι της περιοχής να αποκτήσουν πρόσβαση στη θάλασσα. Κάπου εδώ έρχεται και μία από τις πολλές προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση. Το αν θα συγκρουστεί ή όχι και με ποιους θα σημάνει πολλά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: