Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015

Σε αναβρασμό οι εργαζόμενοι στα λιμάνια

Copy & Paste: http://www.efsyn.gr Συντάκτης: Χριστίνα Παπασταθοπούλου
ΟΛΠ
Κύμα αντιδράσεων από εργαζόμενους και φορείς προκάλεσε η είδηση ότι το ΤΑΙΠΕΔ παρέδωσε στο υπουργείο Ναυτιλίας τη Σύμβαση Παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου – ΟΛΠ και έδωσε προθεσμία μέχρι την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου στην κυβέρνηση προκειμένου να τη μελετήσει και να τη στείλει για διαβούλευση στους εμπλεκόμενους φορείς.
Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εργατών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) με ανακοίνωσή της κάνει γνωστό ότι: Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στον Πειραιά η Γενική Συνέλευση της ΟΜΥΛΕ με συμμετοχή αντιπροσώπων από όλα τα λιμάνια της χώρας όπου θα ληφθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις και δράσεις.
Γνωστοποιεί επίσης ότι στις 13 έως 15 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη το ευρωπαϊκό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (IDC) όπου θα συζητηθεί το θέμα της πώλησης των ΟΛΠ και ΟΛΘ και θα αποφασισθούν αγωνιστικές δράσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Η ΟΜΥΛΕ καταγγέλλει παράλληλα πως η χθεσινή παραδοχή του υπουργού Ναυτιλίας ότι η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης εκπονήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ και παραδόθηκε στο ΥΝΑ θέτει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας αφήνοντας εκτός διαδικασίας το Δ.Σ. του ΟΛΠ, πράξει που όπως λένε οι εργαζόμενοι αποτελεί σοβαρή νομική παρέκκλιση.
Ανακοίνωση ΟΜΥΛΕ
Στο μεταξύ, κινητοποιήσεις εξήγγειλε και ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος λέγοντας ότι: «θα διεκδικήσουμε με αγώνες και κάθε νόμιμο μέσο ότι ανήκει δικαιωματικά στην πόλη μας».
Ο δήμαρχος αναφερόμενος στις εκτάσεις της δημοτικής-αρχής Κερατσινίου-Δραπετσώνας που περιλαμβάνονται στη σύμβαση παραχώρησης υποστήριξε πως πρέπει να εφαρμοστεί η δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού για άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των λιπασμάτων και προειδοποίησε ότι σε κάθε περίπτωση δε θα ανεχθούν να επιστρέψει η πόλη τους ένα αιώνα πίσω, όταν η παραλιακή ζώνη ήταν ένα βιομηχανικό γκέτο άγριας εκμετάλλευσης των ανθρώπων και ασύδοτης κακοποίησης του περιβάλλοντος.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης εξέφρασε τις διαφωνίες για την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ και τόνισε πως παρά το γεγονός ότι επιστρέφονται κατά κυριότητα στο δήμο χώροι της χερσαίας ζώνης του λιμανιού σ' αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και το πορθμείο Περάματος-Σαλαμίνος.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: