Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Πατέρας Φύσσα: Επαγγελματικό το χτύπημα Ρουπακιά, με εντολή της ηγεσίας. Δίκη Χρυσής Αυγής

Copy & Paste: http://news.in.gr
Πατέρας Φύσσα: Επαγγελματικό το χτύπημα Ρουπακιά, με εντολή της ηγεσίας
Αθήνα
Συγκλονιστική είναι η κατάθεση του πατέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής την Τρίτη. 
Ο Τάκης Φύσσας, επικαλούμενος τη γνώμη γιατρών, τόνισε ότι το χτύπημα του Γιώργου Ρουπακιά ήταν επαγγελματικό. Για το κίνητρο της δολοφονίας, σημείωσε ότι «η οργάνωση κλείνει τα στόματα σε φωνές που είναι αντίθετες». Επισήμανε, δε: «Ο Ρουπακιάς πήρε εντολή από τον αρχηγό, αυτός δεν ανέλαβε τώρα την ευθύνη; Αυτοί δεν κάνουν τίποτα χωρίς εντολή».
Πριν ξεκινήσει να καταθέτει ο πατέρας του Φύσσα, ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά ζήτησε να μετατραπεί η κατηγορία σε βάρος του από ανθρωποκτονία από πρόθεση σε αμέλεια. Στο σημείο αυτό ηλεκτρίστηκε η ατμόσφαιρα και αντέδρασαν συγγενείς του Παύλου Φύσσα.
Με την εξέταση του πατέρα του Παύλου Φύσσα, ο οποίος είναι ο πρώτος μάρτυρας που καταθέτει στη δίκη, αρχίζει σήμερα επί της ουσίας η διερεύνηση της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς από τις 20 Απριλίου έως σήμερα έχουν συζητηθεί μόνο διαδικαστικά ζητήματα.
«Είμαι ο Παναγιώτης Φύσσας, πατέρας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα. Είμαι συνταξιούχος, παλαιότερα δούλευα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος. Ο γιος μου ήταν άνεργος, δεν είχε τακτική δουλειά, ήταν 34 χρονών. Είχε ύψος 1,85, ήταν γεροδεμένος. Ακολουθούσε τα δικά μου βήματα, δεν ασχολείτο ιδιαίτερα με τα πολιτικά». 
Όπως ανέφερε, εκείνη την ημέρα ο Παύλος πήγε στην καφετέρια Κοράλι όπου υπήρχε κόσμος και μαζί του ήταν η κοπέλα του και ένας φίλος του για να παρακολουθήσουν ένα ματς.
«Κατά τις 12 το βράδυ, τόνισε ο πατέρας του άτυχου νεαρού, χτύπησε το τηλέφωνο του σπιτιού μου. Τρέχα μου είπε ο αδελφός μου στην Τσαλδάρη έχουν μαχαιρώσει το παιδί. Δεν φαντάστηκα τι θα έβλεπα. Στο δρόμο άκουγα σειρήνες. Μόλις έφθασα βρήκα την κοπέλα του να τον κρατάει αλλά το κεφάλι του ήταν γερμένο».

Πρόεδρος: Πήγε πουθενά το μυαλό σας;

Πατέρας:. Στη Χρυσή Αυγή γιατί τα τραγούδια του τούς ενοχλούσε. Γιατί σε αυτούς απευθυνόταν με τους στίχους του. Δεν ξέρω αν είχε προηγηθεί κάτι μεταξύ τους.
Μόλις έφθασα είδα τη Χρύσα, την κοπέλα του, και την ρώτησα. Είδα λίγα αίματα. Και πήρα λίγο θάρρος. Και άρχισα να φωνάζω το όνομά του μήπως και με ακούσει.
Τότε ένας αστυνομικός μου είπε. Κάντε άκρη να τον πάρει το ασθενοφόρο. Και τότε η Χρύσα επιτέθηκε στον αστυνομικό και τον κατηγόρησε για αδράνεια.

Πρόεδρος: Είδατε κάποιον άλλον εκεί; 

Πατέρας: Τη Χρύσα το παιδί μου πεσμένο, διάφορους περίεργους και καμιά δεκαριά αστυνομικούς.

Πρόεδρος: Είχε τις αισθήσεις του;

Πατέρας: Νομίζω πως ναι. Η τουλάχιστον έτσι ήθελα να πιστεύω. Μόλις φθάσαμε στο νοσοκομείο ρώτησα τον συνοδό για να μάθω την αλήθεια. Δεν θέλησε να μου πει. Και μου ανέφερε ότι το ασθενοφόρο καθυστέρησε. Μου ζήτησε μάλιστα να το καταγγείλω. Από ό,τι κατάλαβα στη συνέχεια το χτύπημα που είχε δεχθεί ήταν επαγγελματικό.
Αμέσως άρχισαν να έρχονται φίλοι του στο νοσοκομείο. Με έπιασε πανικός. Τι να πω στη μάνα του; Eβαλα έναν συγγενή να της πει ότι είχε χτυπήσει αλλά όχι σοβαρά. Ηρθε στο νοσοκομείο και η ίδια και εκεί μάθαμε τα πάντα. 

Ο πατέρας του Παύλου Φύσσα στη συνέχεια αναφέρθηκε στο τι έμαθε από την κοπέλα του για το περιστατικό και για τις συνθήκες της δολοφονίας.

Οπως ανέφερε, η σύντροφος του Παύλου Φύσσα του διηγήθηκε ότι όταν ήταν στην καφετέρια δέχθηκαν επίθεση από ομάδα ορισμένων ατόμων που τους προκάλεσαν και τους απείλησαν. Του φώναζαν «κότες» και θα ότι «θα τους σκοτώσουν».

Επίσης πρόσθεσε ότι η κοπέλα του Παύλου Φύσσα του είπε ότι ομάδα αστυνομικών που ήταν εκεί δεν επενέβη, ήταν αδρανής, δεν έκανε τίποτα. 

Τότε σηκώθηκαν και έφυγαν από την καφετέρια και δέχθηκαν επίθεση από ομάδα Χρυσαυγιτών που τους κυνήγησε μέχρι την Τσαλδάρη. Οι υπόλοιποι από την παρέα του έφυγαν και ο Παύλος Φύσσας έμεινε μόνος. 

Πρόεδρος: Του επιτέθηκαν;

Πατέρας: Του επιτέθηκαν, είχαν τους λόγους τους. Οι επιθέσεις ήταν τακτικές και από άτομα δύο ή τρία κάθε φορά. Συνολικά οι παρόντες ήταν 18. Δεν ξέρω πόσο κράτησε αυτό. Μέχρι που εμφανίστηκε ο επαγγελματίας δολοφόνος Ρουπακιάς.

Πρόεδρος: Δεν μπορούσε να φύγει ο γιος σας;

Πατέρας: Τον είχαν εγκλωβίσει. Μόλις εμφανίστηκε ο επαγγελματίας δολοφόνος Ρουπακιάς.

Πρόεδρος: Αυτά σας τα λέει η Χρύσα;

Πατέρας: Ακουσα να λένε ότι τον μαχαίρωσε και το έστριψε το μαχαίρι.

Πρόεδρος: Ποιος το λέει;

Πατέρας: Ο γιατρός στο νοσοκομείο είπε ότι ήταν επαγγελματικό το χτύπημα και το αίμα διαχύθηκε εσωτερικά. Γι αυτό δεν είδα αίματα στο πεζοδρόμιο. Το παιδί μου πάντως άντεξε για τέσσερα λεπτά και έδειξε τον δολοφόνο του. Είπε στον αστυνομικό αυτός με μαχαίρωσε.

Πρόεδρος: Είχαν προηγούμενα ο γιος σας με τον Ρουπακιά;

Πατέρας: Δεν νομίζω να γνωρίζονταν. Μάρτυρας μου είπε ότι ο Παύλος μόλις τον χτύπησε ο Ρουπακιάς, του είπε. Με μαχαίρωσες και φεύγεις;

Πρόεδρος: Πότε επήλθε το μοιραίο στο ασθενοφόρο ή πριν;

Πατέρας: Μόλις πήγα πιστεύω ότι το παιδί μου είχε φύγει. Απλά δεν είδα αίματα και δεν ήθελα να το πιστέψω. Είχε δύο χτυπήματα στην καρδιά. 

Πρόεδρος: Γιατί λέτε ότι το χτύπημα ήταν επαγγελματικό;

Πατέρας: Γιατί το έστριψε για να διαχυθεί εσωτερικά το αίμα και να πεθάνει.

Πρόεδρος: Δεν γνωρίζονταν δεν είχαν διαφορές.Γιατί να τον σκοτώσει. Γιατί να του καταφέρει δύο μαχαιριές;

Πατέρας: Γιατί αυτή η οργάνωση κλείνει στόματα σε φωνές που είναι αντίθετες. Τα τραγούδια του ήταν αντιφασιστικά και τους ενοχλούσαν. 

Πρόεδρος: Ποιους ενοχλούσαν;

Πατέρας: Όταν νομίζει, ότι βρίζει και κάνει τον ελληναρά και ότι θα σώσει την πατρίδα του, γιατί αυτό ήταν το στυλάκι του Ρουπακιά, αυτή η αντίληψη τον οδήγησε στο φόνο. 

Πρόεδρος: Μόνος πήγε, αν είχε αυτές τις αντιλήψεις που λέτε, τι έγινε;

Πατέρας: Συνεννοήθηκαν μεταξύ τους με τα τηλέφωνα. Εντολή πήρε.

Πρόεδρος: Από πού;

Πατέρας: Από τον αρχηγό, από ποιόν άλλον. Αυτός δεν ανέλαβε τώρα την ευθύνη; Aυτοί δεν κάνουν τίποτα χωρίς εντολή.»


Ο Γιώργος Ρουπακιάς και η «ενοχή εξ αμελείας»

Στην αίθουσα η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε ακόμη μια φορά όταν τον λόγο πήρε συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής, για να επαναλάβει το αίτημα για φωνοληψία των πρακτικών, τονίζοντας ότι η μη ικανοποίησή του εκθέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το περιεχόμενο της δίκης. «Η παρούσα δίκη έχει αντίκτυπο στη συνείδηση του λαού μας, αφορά εγκλήματα μίας εγκληματικής οργάνωσης...", σημείωσε, για να διακοπεί από τις παρεμβάσεις της υπεράσπισης κατηγορουμένων. 

Ο Γιώργος Ρουπακιάς ερωτηθείς από το δικαστήριο, δέχθηκε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, αρνήθηκε ωστόσο την κατηγορία περί εγκληματικής οργάνωσης. Τον λόγο πήρε μάλιστα ο συνήγορος του για να διευκρινίσει ότι η αποδοχή της κατηγορίας περί ανθρωποκτονίας, δεν γίνεται όπως εισάγεται στο κατηγορητήριο, δηλαδή εκ προθέσεως, αλλά εξ αμελείας. Στο σημείο αυτό, αντέδρασαν συγγενείς του Παύλου Φύσσα...

Ο συνήγορος του Χρήστου Στεργιόπουλου δήλωσε ότι ο εντολέας του (καταδικασθείς ήδη στην υπόθεση δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν), προτίθεται να παράσχει πληροφορίες στο δικαστήριο, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: